Савал отказа Националната награда за музика

Савал отказа Националната награда за музика

В Испания

Диригентът, изпълнител, композитор и музиколог Жорди Савал отказа да получи Националната награда за музика за 2014г., която се връчва от испанското Министерство на културата. Призът е на стойност 30 000 евро и е предоставен в категорията „Композиция”. Мотивите на журито да присъди отличието на изтъкнатия каталунски музикант са заради „неуморната му работа при възстановяването и разпространението на музикалното наследство на Испания”.

Въпреки че благодари за номинацията, Савал отказа наградата „с огромна тъга” поради несъгласието си с културната политика на министерството, ръководено от Хосе Игнасио Верт. Композиторът обяви своя акт „в защита на достойнството на творците, който може би ще послужи за изграждането на по-светло бъдеще за нашите младежи”. Савал се аргументира, че не е способен да предаде собствените си принципи и най-дълбоките си убеждения, тъй като наградата се връчва от принципала на една институция, „отговорна за драматичното безразличие и грубата некомпетентност в защита и насърчаване на изкуството и неговите създатели”. Музикантът оцени усилията на ведомството като „недостатъчни”, както и средствата, които разпределя испанското правителство за изкуство и култура. Носителката на Националната награда за музика Мария де Алвеар подкрепя музиканта, но не приема решението му. „Истинска катастрофа е да се начисляват 21 % ДДС за изкуство”, коментира тя. За сравнение размерът на този данък в Германия е 7 %. Според Алвеар именно данъкът „смачква музикантите, програматорите на концерти и изяви, музикалните мениджъри, които ще започнат да намаляват проявите”.

Това не е първият случай, в който се отказва Националната награда за музика на Испания. Каталунският композитор Жозеп Солер също отказа Златен медал за заслуги в областта на изкуството заради несъгласие с културната политика в страната. Към творците, които не приемат високите отличия, са писателя Хавиер Марияс, фотографът Сантяго Сиера и др.