ИТАЛИАНСКАТА ПУБЛИКА НА КРАКА ПРЕД РАЙНА КАБАИВАНСКА

ИТАЛИАНСКАТА ПУБЛИКА НА КРАКА ПРЕД РАЙНА КАБАИВАНСКА

Гласът на прочутата българска оперна прима звуча в Театра Реджо в Парма, известен като театъра на Джузепе Верди.

С галаконцерт „В чест на Райна Кабаиванска” в Парма, Италия започнаха честванията по случай 80 годишният юбилей на великата българска оперна прима. Концертът беше представен на 25 октомври в Театра Реджо, известен още като театъра на Джузепе Верди и прочут със своята взискателна публика, където Райна Кабаиванска е гастролирала многократно през годините.

„Обичам този театър, защото той е един от най-щедрите, но и от най-трудните. Когато артистът запее на сцената, винаги се намира някой от най-горните редове на галерията, който да извика истината.” – обърна се Райна Кабаиванска към публиката в залата.

В концерта взеха участие някои от нейните най-прочути ученици, днес солисти в големите световни оперни театри - Мария Агреста, Вирджиния Тола, Андреа Каре, Чинция Киарини и Симоне Лим. Специално за концерта Каре пристигна от Торонто, Агреста - от Лондон, където партнира на Пласидо Доминго в “Двамата Фоскари”, Чинция Киарини - от Модена, а Симоне Лим от Сеул. В Парма пък беше Вирджиния Тола,която участва в постановката на Театро Реджо “Силата на съдбата”. Те представиха една изцяло вердиева програма.

Самата Райна Кабаиванска завърши концерта с изпълнение на „Аве Мария” от „Отело”, което взриви залата от аплодисменти, тропане с крака и викове „бис”. Оркестрантите от филхармонията „Артуро Тосканини”, дирижирана от маестро Найден Тодоров, също аплодираха на крака с открито вълнение. От прочутата галерия на театъра, където по традиция е мястото на най-ревностните критици, почитатели на Кабаиванска скандираха “Райна ти си единствена!”. От най-горния пети ред на ложите, фенове засипваха сцената с разноцветни листенца от цвят на роза.

Концертът в Парма, който е първият от поредицата чествания юбилея на великата артистка в Италия, ще бъде последван от гала в Модена. Българската публика ще има уникалния шанс да чуе най-добрите от световната оперна сцена заедно със самата Райна Кабаиванска на 18-ти декември в София в зала 1 на НДК на грандиозен юбилеен концерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта” само дни след навършване на нейния 80 годишен юбилей. В кулминацията на честванията ще вземат участие 12-те от най-добрите от световната оперна сцена – всички ученици на Райна Кабаиванска.

Концертът е част от събитията по случай юбилея на великата оперна дива, организиран от Нов български университет под патронажа на Президента на РБ, с партньорството на Софийска община, Софийска опера и балет и НДК и с подкрепата на „Фондация Америка за България”, „Фантастико”, „Алфа банк” и „Нестле”.

Концертът е благотворителен и средствата от продадените билети ще бъдат използвани за стипендии за обучение на бъдещи млади оперни таланти.