Елин Колев и Виктория Василенко свирят в  „Концертмайсторите“

Елин Колев и Виктория Василенко свирят в „Концертмайсторите“

Младите таланти заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио представиха с голям успех през този месец българската култура във Франкфурт

Двама изключително талантливи млади музиканти ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио след седмица. На 7 ноември от 19:30 ч. в зала „България“ оркестърът с диригент Григор Паликаров ще представи чаровния 17-годишен цигулар Елин Колев и пианистката с великолепен звук Виктория Василенко. Програмата на концерта съдържа изцяло творби от Лудвиг ван Бетовен - увертюра „Кориолан“, забележителния Концерт за цигулка, който е предизвикателство за всеки цигулар, и Концерт за пиано и оркестър №1. Събитието се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“ като част от цикъла „Концертмайсторите“, финансиран от Столична програма „Култура” на Столичната община за 2014 г. Преди по-малко от месец Елин Колев и Виктория Василенко имаха изключително престижна изява в Германия заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров. Те участваха в ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ - една инициатива на Европейската централна банка, която тази година е посветена на България и се организира в сътрудничество с БНБ. Концертът на Елин и Виктория се състоя в Mozartsaal на Alte Oper (Франкфурт на Майн) - една от най-престижните сцени за класическа музика в Германия, и с талантливите си изпълнения младите музиканти спечелиха сърцата на немската публика.  

Роденият в Германия Елин Колев прави своя дебют с оркестър едва на 8 години. На 10 години е приет в Университета за музика и театър в Лайпциг "Феликс Менделсон-Бартолди", а от 2010 година е ученик на проф. Йозеф Рисин в Университета по музика в Карлсруе. Едва 12-годишен дебютира в прочутата зала Карнеги Хол в Ню Йорк. Освен на концертната сцена Елин Колев има и две успешни изяви като актьор: през 2010 г. той печели кастинга за главната роля във филма "Wunderkinder" на режисьора Маркус О. Розенмюлер. През 2011 г. участва и в документален филм (САЩ/Израел) за Бронислав Хуберман и създаването на Израелската филхармония. Елин е носител на първа награда на Международния конкурс за цигулари “Йожен Изаи” в Австрия, награда за най-добър млад музикант и приза "Пабло Сарасате" в Италия, както и на приза "Млад талант на Европа" за 2010 г. от Европейската фондация за култура в Германия. Елин Колев дебютира в София през м. май 2013 година, също в цикъла „Концертмайсторите“. Тогава той изпълни третия цигулков концерт на Волфганг Амадеус Моцарт.

Някои от първите изяви на голяма сцена на Виктория Василенко са свързани с Оркестъра на Класик ФМ радио. Тя дебютира с оркестъра още през 2009 година като ученичка в НМУ „Л. Пипков“. Възпитаничка на проф. Стела Димитрова – Майсторова, от 2011 г. Виктория е студент във Висшия музикален колеж „Кралица София”, Мадрид, Испания при световно известния руски педагог и пианист Дмитрий Башкиров. От 2014 г. паралелно е студент в Нов български увиверсит. През юни 2013 година Виктория печели наградата за „Най-успешен и обещаващ млад студент на годината” от класа на проф. Башкиров, връчена й лично от Нейно Величество кралицата на Испания. Виктория е носител на множество първи, втори и специални награди от национални и международни клавирни конкурси в България, Гърция, Италия, Чехия, Англия. През ноември 2012 г. печели втора награда на международния клавирен конкурс „Джеймс Мотрам” в Манчестър, Англия.

Билети за концерта на Елин Колев и Виктория Василенко от цикъла „Концертмайсторите“ се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.