Фестивал на „Kremerata Baltica” в Латвия

Фестивал на „Kremerata Baltica” в Латвия

Тази година в Сигулда /Латвия/ ще се състои едно от най-ярките събития

Тази година в Сигулда /Латвия/ ще се състои едно от най-ярките събития на летния музикален сезон – фестивалът за класическа музика на „Kremerata Baltica”. Това е камерният състав на известния в цял свят цигулар Гидон Кремер, който създаде ансамбъла от млади талантливи изпълнители на Балтийските страни. Въпреки младостта на музикантите - последователи на Гидон Кремер, „Кремерата Балтика” вече е носител на награда „Grammy”. Концертите, по време на които Маестрото и ръководи изпълненията, и свири като солист, се очакват между 1 и 3 юли това лято в красивия
латвийски град. Те ще бъдат провеждани в лютеранската църква, в Новия дворец и в концертната зала „Baltais flīģelis”. Сигулда е едно от най-живописните места в Латвия, познато като „Латвийската Швейцария”, малък старинен град, посещаван често от туристи, разположен на около 50км. от Рига.
Ансамбълът на Гидон Кремер съществува от 1997г. и в името му има игра на думи, възоснова на самата фамилия за знаменития цигулар. За изкуството на тези музиканти „The Los Angeles Times”написа: „Кремер и неговият камерен оркестър, съставен от изключителни млади музиканти от балтийските страни, са нещо специално.
Те одухотворяват всичко, до което се докоснат струните им”. И още едно признание, вече като конкретна награда: през 2002г. изпълнителите се присъединиха към световния музикален елит, като бяха удостоени с високото отличие „Grammy” – в категорията „Най-добро представяне на камерна музика”, за албума им „After Mozart” (издание на „Nonesuch”). Ансамбъл „Кремерата Балтика” има поддръжката на министерствата на културата на Латвия, Литва и Естония и фактически се ползва със
статут на „културен посланик” на страните от Балтийския регион. Музикантите са свирили в много от престижните зали по света, сред които „Carnegie Hall” в Ню Йорк, „Musikverein” във Виена, „Royal Albert Hall” в Лондон и др.