Съпругата на Бах пише творбите му?

Съпругата на Бах пише творбите му?

Нови разкрития

Някои от най-обичаните произведения на Йохан Себастиан Бах са написани от неговата втора съпруга Анна Магдалена. Твърдението е на проф. Мартин Джарвис, който преподава музика в Университета Чарлз Дарвин, Австралия. Ученият е поискал съдебна експертиза, която да установи произхода на Сюитите за виолончело на Бах. Джарвис изложил теорията си, приета скептично от неговите колеги, още през 2006г. До неотдавна изследователят прекарва времето си в събиране на доказателства и цялостно проучване на ръкописите му.

Нов документален филм ще покаже резултатите от анализа на мастилото и стила на писане, които доказват ролята на госпожа Бах, която се оказва далеч по-значима, отколкото се предполага. Лентата ще бъде представена от британската композиторка и виолистка Сали Бимиш по време на киноседмицата на БАФТА. Във филма са включени данни на американския съдебен специалист Хайди Харълсън, който анализира подписа на Й.С.Бах и неговите най-популярни партитури. Той достига по убедителен начин до заключението, от което личи съвсем ясно, че Анна Магдалена е композирала множество произведения. От своя страна, проф. Джарвис опровергава сексисткото убеждение, че композиторите са „единствените създатели на музиката“, като крайната му цел е да реабилитира името на г-жа Бах в учебниците по музика.

Известно е, че Анна Магдалена прави транскрипции на творби на Бах в по-късния му период. Но учените днес откриват, че почеркът не може да бъде на човек, който преписва „бавно и с натискане на писеца“, а на личност, която има своя собствена музикална мисъл. Нанесени са и множество корекции върху нотния текст, което трябва да се възприема като послание за разкриване самоличността на жената. Според Сали Бимиш, този факт би довел до огромни последствия за младите дами, които днес се опитват да пробият на композиторското поприще. „Откритието повдига въпроса за произхода на музиката, която по дефиниция е написана от един единствен велик човек от мъжки пол“, споделя тя.

Родената през 1701г. Анна Магдалена Бах сключва брак с Йохан Себастиан Бах през 1721г. Според проф. Джарвис първите им срещи в действителност датират от 1713г., тъй като е открита нейна кореспонденция от същата година. Много от нейните документи са унищожени след смъртта й, но малка част от писменото й наследство доказват почерка, а оттам и нейното авторство. По думите на проф. Джарвис, има учени, които се чувстват смутени от подобни разкрития и се страхуват от осмиване, ако публично оповестят своите изводи.

Във филма “Written by Mrs Bach“ /„Написано от г-жа Бах“/ са илюстрирани очевидни доказателства в полза на Анна Магдалена като автор на Сюитите за виолончело, ария из Голдберг вариации, както и първия прелюд от „Добре темперирано пиано: Том 1“