Дефицит в Кралския театър в Мадрид

Дефицит в Кралския театър в Мадрид

Сметната палата предупреждава Театро Реал

Сметната палата на Испания отчете огромни загуби, регистрирани в сметките на Кралския театър в Мадрид /Театро Реал/ през 2012г, съобщава испанската информационна агенция ЕФЕ. Контролният орган настоява за вземането на „спешни мерки“ най-вече по отношение на големите продукции. Ако не се „коригира тенденцията“, това може да навреди на „жизнеспособността“ на музикалната институция в „близко бъдеще“. Загубите на Кралския театър възлизат на 6 845 062,83 Евро „без корекции в нетните активи“, като сумата е с 39,92 % по-високи спрямо 2011г.

Докладът на Сметната палата, внесен в испанския парламент /т.нар Кортеси/, подчертава „деликатното икономическо положение“ на операта. В документа се признават усилията на Кралския театър през последните години за „балансиране на бюджета“, но същевременно се призовава и за по-нататъшни действия и се засяга въпроса за целесъобразността на скъпоструващите големи оперни спектакли. Например, за постановката „Попея и Нерон“ от Монтеверди са отчетени загуби в размер на 957 814 евро, а операта „Борис Годунов“ от Мусоргски е довела до негативното салдо от 578 897 евро. Биографичната пиеса „Животът и смъртта на Марина Абрамович“, за която са похарчени 720 093 Евро, не е успяла да генерира приход от 100 544 Евро. Има и постановки на Кралския театър в Мадрид, които привличат печалби: „Милосърдието на Тит“ от В.А.Моцарт - 488 610 Евро, „Айнадамар“ от Освалдо Голихов – 254 748 Евро и др.

Субсидията, която получава Театро Реал през 2012г., възлиза на около 18 млн. евро, което е с 18,78% по-малко от предходната година. С приблизително същия процент са намалели и приходите от продадените билети. Вноските от спонсорите са се увеличили с 1,81 % и достигат близо 7,5 млн. евро.