Проектираха къщата-мечта на пианиста

Проектираха къщата-мечта на пианиста

Вижте и други сгради, вдъхновени от музиката

Къщата-мечта за всеки пианист вече е факт. Британското архитектурно студио David Sheppard Architects създадоха проект, който да задоволи нуждите на пианистката, която е собственик на имота. Нейното желание било да побере своите две пиана в своя скромен дом. „Тя е превъзходен музикант”, обяснява Дейвид Шепард. „Целта бе да организираме пространството като стая за две пиана и останалата част да бъде място за живеене. Така се появи идеята за дизайна”, допълва той. В зашеметяващата нова сграда са използвани извити пространства, които да помогнат за по-добрата акустика. Стените са облицовани с плоскости от бук, а тесните прозорци осигуряват не само притока на светлина, но и поддържат неприкосновеността на личния живот на пианистката. Архитектите били вдъхновени от идеите на евритмията, чиято концепция е разработена от австрийския философ Рудолф Щайнер. Строителството е отнело 15 месеца и възлица на стойност 284 000 британски паунда.

Има и други сгради по света, вдъхновени от музиката. Една от тях е „Пиано къща” в Хуайнан, провинция Анхуей, Източен Китай. Необикновената сграда е оформена като огромен роял, на който е облегната цигулка. Проектът е разработен от студенти по архитектура от Технологичния университет Хефей и местна дизайнерска компания. Тук почитателите на музиката и студентите от местните учебни заведения откриват място за забавление, а местната власт чертае планове за развитие на района благодарение на този архитектурен шедьовър. В конструкцията е използване черно прозрачно стъкло, което покрива фасадата на пианото. Под стъклената фасада на цигулката е разположен асансьора, който отвежда посетителите към сградата.

Сред останалите сгради, които ще отличим, прави впечатление Танцуващата къща в Прага. Тя е наричана още „Джинджър и Фред” заради специфичната й линия, напомняща холивудската танцова двойка Джинджър Роджърс и Фред Астер. Сградата предизвиква все още дискусии, тъй като се намира в квартал, в който преобладават сгради от 18 и 19 век. Проектът е дело на Владимир Милунич и Франк Гери. „Големият китарен музей” в Бристол, Тенеси привлича вниманието заради своята сграда във формата на гигантска китара. Конструкцията е с дължина 70 фута, а по грифа на китарата са разположени прозорци. В музея се намират стотици инструменти, сред които укулеле, банджо и др. Оттук се е излъчвала и радиостанция.