Изберете вашия фаворит за наградите „Кристална лира” - 2014

Изберете вашия фаворит за наградите „Кристална лира” - 2014

Краен срок: 30 октомври

За осемнадесета поредна година Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Classic FM радио ще присъдят наградите за ярки върхови постижения в музикално- изпълнителското и танцовото изкуство „Кристална лира”.

Вие, слушателите на Classic FM радио, можете да гласувате за носителите на престижното отличие, като изпратите името и категорията им на адрес: [email protected] в срок до 30 октомври 2014г.

Тържествената церемония по връчване на наградите ще се състои на 1 ноември 2014 г. в залата на Музикалния театър- София /ДМБЦ/ от 19:00 часа. Гала спектакълът е съвместна продукция на СБМТД, Класик ФМ радио и ДМБЦ – София.

Наградите „Кристална лира” са част от Културния календар на Столична община и се провеждат с любезното съдействие на Министерството на културата. Наградите „Кристална лира” са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство.

НОМИНАЦИИ „КРИСТАЛНА ЛИРА`2014” ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО

-Оркестър на Държавна опера – Русе с диригент Найден Тодоров – за изпълнението на месата „Въоръженият човек” от Карл Дженкинс в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” и на Европейския музикален фестивал с участието на Смесен хор „Дунавски звуци”, Детско-юношески хор „Дунавски вълни” и солистите Даниела Караиванова, Андреана Николова, Александър Баранов и Момчил Миланов; за изпълнението на операта „Хофманови разкази” от Жак Офенбах в Русе и София.

-Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов – за благотворителния Коледен концерт - 2013 г. в памет на Красимир Илиев – дългогодишен концертмайстор и диригент на оркестъра с участието на Мария Илиева, Васил Петров, Любо Киров, Звездомир Керемидчиев, група „Аналгин” и хор „Космическите гласове”.

-Младежка филхармония „София” с диригент Михаил Ангелов – за концерта, посветен на 110-годишнината от рождението на Любомир Пипков с негови творби в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици” с участието на Младежка хорова капела с диригент Татяна Христова и солистите Ина Кънчева, Ивайло Михайлов, Добрина Икономова, Олга Динова.

ДИРИГЕНТИ -Иван Кожухаров – за премиерата на оперетата „Графиня Марица” от Имре Калман - 2014 г. на сцената на Националния музикален театър към ДМБЦ-София.

-Мартин Пантелеев – за откриването на сезона на Софийска филхармония през 2013 г. със симфоничната поема на Рихард Щраус „Животът на героя”; за изпълнението на „Патетична симфония” от Чайковски и Концерт за пиано и оркестър № 2 от Ференц Лист с участието на Бернд Глемзер на Юбилейния концерт в памет на проф. Саша Попов по случай 85-годишнината от основаването; за премиерното изпълнение на „Планетите” от Густав Холст със саунд-дизайн и мултимедия на проф. Симо Лазаров; за изпълнението на „Песен за земята” от Густав Малер при откриването на 18-ите Австрийски музикални седмици, 2014 г.

-Григор Паликаров – за откриването на 39-я Международен фестивал „Зимни музикални вечери” със Симфоничен оркестър – Пазарджик и солист обоистката Селин Моане (Франция); за премиерното изпълнение на оп. „Фиделио” с участието на солисти, хор и оркестър на Софийска опера и балет с гости Курт Ридл и Ендрик Вотрих; за интерпретацията на Първия цигулков концерт от Паганини и Симфония № 7 от Бетовен с Класик ФМ оркестър и солист Светлин Русев (цигулка).

ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ -Проф. Владислав Григоров – валдхорна – за юбилейния концерт по случай неговата 70-годишнина, 50 години творческа дейност и 100-годишнината от рождението на проф. Кирил-Карел Стари.

-Атанас Кръстев – виолончело – за концерта със Симфоничния оркестър на Българското национално радио с диригент Емил Табаков; за изпълнението на Концерта за виолончело и оркестър от Антонин Дворжак със Симфониета Шумен; за полуфинала на Международния конкурс „New talents of music” в рамките на Братиславския музикален фестивал; за концерта с пианистката Офелия Монтавиан със Соната от Бенджамин Бритън в Мадрид.

 -Проф. Ганка Неделчева – пиано – за два нейни рецитала в София и на ММФ „Варненско лято” с Ноктюрни за пиано от Димитър Христов, които са реализирани и на компакт-диск.

КАМЕРНИ АНСАМБЛИ -Quarto Quartet – за концерта в памет на Димитър Козев с програма: Бетовен – струнен квартет оп. 18, № 4 и Шуберт – струнен квартет оп. 14, в ре минор „Смъртта и момичето” и за концерта „Basel – Sofia – Quarto” с клавирни квартети от Роберт Шуман и Рихард Щраус с участието на Христо Казаков (пиано).

-Струнен квартет „Фрош” – за концертите им в Русе и в София с програма: Константин Илиев, Васил Казанджиев, Дворжак, Яначек.

-Квартет „Еолина” – за концерта по повод 45-годишнината на състава с 45 произведения от ХVІ до ХХІ век по избор на публиката и за Концерта на 50-ото юбилейно издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив със същата програма.

ОПЕРНО И ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО -Валентина Корчакова – сопрано – за ролите Графиня Марица в оперетата „Графиня Марица” от Имре Калман, Аничка в мюзикъла „Службогонци” от Парашкев Хаджиев, както и участията в спектаклите „От Виена до Бродуей”, „Медитеранео”, „Гръм и мълнии”, „Коледна магия” и „Новогодишен бал в оперетата”, реализирани през сезон 2013/2014 г. на сцената на Национален музикален театър.

-Мартин Илиев – тенор – за ролята на Зигмунд в операта „Валкюра”, на Зигфрид в оперите „Зигфрид” и „Залезът на боговете” от Рихард Вагнер със Софийска опера и балет.

-Нейчо Петров-Реджи – за ролята му на Исус Христос в операта „Исус Христос суперзвезда” от Ендрю Лойд Уебър на сцената на Държавна опера – Варна при ТМПЦ.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП -Постановъчен екип на НМТ „Ст. Македонски” към ДМБЦ-София в състав: постановъчна версия и режисура Марио Николов, диригент-постановчик Юли Дамянов, сценограф Лидия Къркеланова, художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова, хореограф Антоанета Алексиева – за премиерата на мюзикъла „Службогонци” от Парашкев Хаджиев, посветена на 100-годишнината от рождението на композитора и Деня на народните будители.

-Постановъчен екип на Софийска опера и балет в състав: режисура и сценография Пламен Карталов, диригенти Константин Чудовски и Борис Спасов, асистент-режисьор Вера Белева, диригент на хора Виолета Димитрова, диригент на детския хор Таня Лазарова, костюми Марта Миронска и Станка Вауда – за премиерата на операта „Борис Годунов” от Модест Мусоргски пред храм-паметник „Св. Александър Невски”. 

-Постановъчен екип на Софийска опера и балет в състав: режисьор Вера Петрова, диригент Григор Паликаров, сценограф Боряна Ангелова, костюми Християна Михалева-Зорбалиева, пластика и хореография Мария Луканова, хормайстор Виолета Димитрова – за премиерата на операта „Пепеляшка” от Джоакино Росини на сцената на Софийска опера и балет.

ПЕДАГОЗИ -Светлана Косева, пиано, НУМТИ „Добрин Петков” – за награди на нейните ученици: Николай Маринов – Гран-при и лауреатско звание, Александрина Попова – І награда и Георги Узунов – ІІ награда на Международен фестивал в Шабац, Сърбия 2013 г.; Георги Чиколов – специална І награда и Биляна Динкова – І награда на ХХV Международен конкурс FLAME – Париж, 2014 г.; Геори Чиколов – І награда на ХІІ Международен конкурс „Николай Рубинщайн” – Париж, 2014; Николай Маринов – І награда на ІV Международен конкурс и „Награда на Младежка академия 2014” – Рим; Николай Маринов ІІ награда и Тифани-Сидни Микова – ІІ награда на American Protégé International Competition – Ню Йорк, САЩ, 2014 г.

- Даниела Кюркчиева, пиано, НУИ „В.Стоянов” – Русе, за наградите на Николай Димитров, Десислава Карагьозова и клавирното дуо Йоана Делимаркова–Николай Димитров от конкурса „Американ протеже”, Ню Йорк, САЩ и участието им в концерти на лауреатите на сцената на „Карнеги хол”;

-Даниела Черпокова-Николаева, виолончело и камерна музика в НМУ „Л.Пипков”–София – за наградите на Момчил Пандев - втора награда на Първи международен конкурс за инструменталисти „Whitgift”, Лондон`2013 г. и първа награда на VІІ Международен конкурс за струнни инструменти „Добрин Петков” – Пловдив`2013 г.; Сион Найман – първа награда и Наума Найман – втора награда от същия конкурс.

МЛАД ИЗПЪЛНИТЕЛ -Денко Проданов (тенор) – за ролите на Жупан в оперетата „Графиня Марица” от Имре Калман; на Фреди в мюзикъла „Моята прекрасна лейди” от Фредерик Лоу и на Илийчо в мюзикъла „Службогонци” от Парашкев Хаджиев през сезон 2013/2014 г. на сцената на Националния музикален театър.  

-Ралица Илиева (балерина) – за получената Голяма награда на Националната среща на младите балетни изпълнители „Анастас Петров” в Добрич`2014 и за получената Трета награда в младша възраст на Международния балетен конкурс – Варна`2014.

-Ивайло Йовчев (тенор) – за ролите на Едоардо в оп. „Крал за един ден” от Джузепе Верди; на граф Алмавива в оп. „Севилският бръснар” от Джоакино Росини; на Ацис в операта „Ацис и Галатея” от Хендел/Моцарт; на Мориц в детската опера „Макс и Мориц” от Александър Йосифов и за изявите му в Stabat Mater от Росини и в оперетата „Веселата вдовица” от Имре Калман през сезон 2013/2014 г. на сцената на Държавна опера – Стара Загора.

БАЛЕТНО ИЗКУСТВО -Емил Йорданов – за ролята на Базил в балета „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус и за ролятя на принц Зигфрид в балета „Лебедово езеро” от Чайковски през сезон 2013/2014 г. на сцената на Софийска опера и балет.

-Балет „Арабеск” към ДМБЦ-София – за премиерата на спектакъла „Огледало на времето” на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски”.

-Катерина Петрова – за ролята на Одета/Одилия в балета „Лебедово езеро” на Чайковски и на Жизел от едноименния балет на Адолф Адам през сезон 2013/2014 г. на сцената на Софийска опера и балет.

ХОРОВО ИЗКУСТВО -Хор на Софийска опера и балет – за участието му в постановките на оперите „Аида” от Джузепе Верди и „Залезът на боговете” от Рихард Вагнер през сезон 2013/2014 г.

-Хор на Държавна опера – Русе – за концертното изпълнение на операта „Летящият холандец” от Рихард Вагнер в Русе под диригентството на Йоханес Харнайт (Германия) и солисти Лусине Даниелян, Андреана Николова, Миодраг Йованович, Калоян Христов, Стоян Даскалов, Арсений Арсов.

-Смесен хор на БНР – за концерта под диригентството на Андреас Херман в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици”с произведения от Шютц, Менделсон, Кодай, Верди, Пярт.

ДЖАЗ -Димитър Льолев – саксофон, за албума „Родополоджи”, издаден през 2014 г.

-Ангел Заберски – пиано, за концерта „Symfony-Jazz” от цикъла „Музиката на Америка” с участието на Стоян Янкулов, Борис Таслев, Михаил Йосифов, Васил Петров, брас квинтет в състав: Тодор Бакърджиев, Мартин Ташев, Мишо Михайлов, Вили Стоянов и Димитър Желязков и оркестъра на Класик ФМ с диригент Григор Паликаров.

-Мирослава Кацарова – вокал, за концертния проект „Cinema” с песни от филми и за предаванията по Jazz FM radio през сезон 2013/2014 г.

ПОП И РОКМУЗИКА -Вокално-инструментална група „Акага” – за поредицата нови песни и концерти в страната през сезон 2013-2014г.

-Формация „Тумбаито” – за новия албум и концертната му премиера с участието на Маргрет Николова, излъчен по БНТ.

-Велислав Стоянов – за албума „ Blow your Brainzz Out” на ръководената от него група „BrazzViliDJ”.

МУЗИКАЛНА КРИТИКА -Августина Серафимова – за участието на Академичния форум в НМА „Проф. Панчо Владигеров” и за публикации в регионални печатни и електронни издания и в сп. „Музикални хоризонти”, отразяващи музикалния живот в Плевен.

-Поля Паунова-Тошева – за активна критическа дейност, отбелязваща музикални събития в Пловдив.

-Ангелина Петрова – за материалите в сп. „Музикални хоризонти”, посветени на съвременната българска музика.

МУЗИКАЛЕН ФОЛКЛОР -Проф. д-р Костадин Бураджиев – за получения Диплом ІІ степен от Международния хоров фестивал „Маестро Захари Медникаров” – Добрич и Специална награда за най-добро изпълнение на песен от проф. Кирил Стефанов на Националния конкурс-надпяване, посветен на 80-годишнината от рождението му.

- Ансамбъл „Странджа” – Бургас – хор и оркестър, за спектакъла от Прегледа на професионалното фолклорно изкуство – гр.Пазарджик, 2014 г.

-Капански ансамбъл – Разград – хор и оркестър, за концерт-спектакъла, посветен на Великден, 2014г.

ТАНЦОВ ФОЛКЛОР -Капански ансамбъл – Разград – танцов състав, за концерт-спектакъла, посветен на Великден,2014 г.

-Ансамбъл „Странджа” – Бургас – танцов състав, за спектакъла им от Прегледа на професионалното фолклорно изкуство – гр.Пазарджик, 2014 г.

-Николай Нестеров – главен художествен ръководител и хореограф на Фолклорен танцов ансамбъл „София-6” при НЧ „Витоша-1951” за І място на Международен фолклорен конкурс за народни танци „Карпати 2014”, гр.Питещи, Румъния.