Нюйоркската филхармония търси концертмайстор

Нюйоркската филхармония търси концертмайстор

Кой ще замени Диктеров?

Както вече ви информирахме, концертмайсторът на Нюйоркската филхармония Глен Диктеров, който бе гост на цикъла „Музиката на Америка", се оттегля след 34 години, прекарани на този пост. През това време престижният американски оркестър търси усилено негов заместник. Потенциалният наследник на мястото на Диктеров се казва Франк Хуанг- концертмайстор на Симфоничния оркестър на Хюстън. Това е вторият кандидат, който ще се яви на прослушване, след изтичане на пробния период от две седмици за концертмайстора на Оркестъра на Минесота Ерин Кеефе. Той е „абсолютно страхотен”, счита музикалния директор на Нюйоркската филхармония Алън Гилбърт, но няма да вземе окончателно решение преди явяването и на други претенденти за овакантената позиция.

В съобщение до медиите Нюйоркската филхармония уточнява, че 36-годишният Франк Хуанг е „само един от множеството кандидати, които ще бъдат прослушани”. От ръководството на оркестъра поясняват , че процедурите за подбор на кандидатите и критериите при прослушването ще останат под формата на поверителна информация, която няма да бъде оповестена.

Цигуларят Франк Хуанг е избран за концертмайстор на Симфоничния оркестър на Хюстън през 2010г., като паралелно с това работи като солист и камерен музикант. През 2003г. той получи първа награда от Конкурса за млади музиканти на фондация „Уолтър Наумбърг”, основан през 1925г. След галаконцерта „Ню Йорк Таймс” публикува статия, в която окачестви изпълнението му като „виртуозна показност”. За дебютния рецитал на Хуанг през 2004г. американската преса бе категорична, че това е „паспорт, който автоматично ще го отведе до голяма кариера”.