Ланг Ланг ще свири в Деня на Обединените нации

Ланг Ланг ще свири в Деня на Обединените нации

На 24 октомври в Ню Йорк

Предстои Международният ден на Обединените нации - 24 октомври. Както е записано в Хартата на ООН този празник е посветен на „разясняване и популяризиране всред народите на света на целите и постиженията на Организацията на Обединените нации и за печелене на тяхната подкрепа“ за нейната работа. Денят ще бъде отбелязан с тържествен концерт в Ню Йорк, в който ще вземе участие китайският пианист Ланг Ланг. През последните 11 години брилянтният музикант работи като посланик на добра воля на УНИЦЕФ, а през 2013г. бе удостоен със званието „Вестител на мира“. Признанието, което получава виртуозът на пианото, се дължи на усилията му за подобряване на живота на децата чрез изкуството. Неведнъж Ланг Ланг е дарявал средства за хуманитарни цели, а също е изнасял благотворителни концерти, чиито приходи са предназначени за бедстващи хора по света /напр. концерт в Карнеги хол, Ню Йорк, за жертвите на земетресението в Хаити през 2010г./.

„Денят на Обединените нации е момент, в който можем да споделим нашата любов и нашите мечти заедно и да покажем на света колко важна е работата на ООН“, подчертава Ланг Ланг в комюнике, разпространено от организацията. „Музиката е универсален език на човечеството . Като Вестител на мира бих желал да срещна онези талантливи младежи , които утре ще бъдат лидерите на света“, каза той.

Оркестърът за концерта, който ще изнесе Ланг Ланг, ще бъде съставен изцяло от деца и младежи от пет континента. На диригентския пулт ще се качи 69-годишният венецуелски маестро Мануел Лопес-Гомес. Третата звезда в концерта е британският поп-певец Стинг. Водещ на тържественото събитие ще бъде актьорът Алек Болдуин, а сред гостите са поканени генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и председателят на Генералната асамблея на ООН Сам Кутеса.

На 28 октомври 2014г. китайският пианист Ланг Ланг ще изнесе първият рецитал в едно ново арт пространство - музеят на най-богатия и крупен колекционер във Франция Бернар Арно. Сградата е проектирана от Франк Гери и напомня на „облак от стъкло“. В музея ще бъдат представени произведения на собственика на модернистичното здание, както и специални проекти на френски и световни съвременни художници. Ланг Ланг продължава и своята звукозаписна дейност. Преди броени дни се появи неговия албум, посветен на В.А.Моцарт, където си партнира на сцената с Виенската филхармония под палката на Николаус Харнонкурт.