4000 деца ще отбележат 150г. Ян Сибелиус

4000 деца ще отбележат 150г. Ян Сибелиус

През следващата година

Финландската национална опера и Националния балет на Финландия ще отбележат догодина 150 години от рождението на композитора Ян Сибелиус с три нови продукции. Световната премиера на балета „Кулерво“ по хореография на Теро Сааринен предстои на 13 февруари 2015г. Творбата е създадена по мотиви от финския национален епос „Калевала“, откъдето е взет безнадеждно трагичния главен герой в постановката. Освен танцьорите от трупата на Сааринен, на сцената ще вземат участие два певчески състава- Хор на Финландската национална опера /който през 2015г. ще отбележи 70-тата си годишнина/ и този на Филхармоничния хор на Хелзинки. На диригентския пулт ще застанат 58-годишният Юка-Пека Сарасте и 34-годишният Пиетари Инкинен.

Съчетанието от музика и приказен сюжет ще привлече децата и техните родители. Такава е идеята на спектакъла, създаден от обичания детски писател Роалд Дал и музиката на Ян Сибелиус . На 7 май 2015г. предстои поредица от 5 представления, в които са поканени 4000 деца. Те са четвъртокласниците от учебните заведения в Хелзинки, които ще присъстват на събитието с техните учители.

Това обаче не е единственият проект, в който са въвлечени деца. Финландската национална опера подготвя премиера на постановката „Тайната на Ян“ от Оли Кортекангас по либрето на Мина Линдгрен. Операта ще бъде изпълнена от деца от школата в Еспоо, които ще си партнират на сцената с професионални изпълнители. Замисълът на постановъчния екип е да пренесе публиката в живота на Ян Сибелиус като ученик. Сюжетът ще разкрие израстването на едно дете и неговия огромен талант да композира музика. Спектакълът ще бъде представен през есента на 2015 и пролетта на 2016г. в различни учебни заведения на територията на Финландия. По този начин Финландската национална опера продължава проекта си за подкрепа на училищни оперни постановки, в които играят ученици от 5-ти и 6-ти клас. Към момента в подготовката и провеждането на подобни спектакли са били ангажирани 13 582 деца от 267 средни училища във Финландия.