Класическа музика за по-добро вкусово възприятие

Класическа музика за по-добро вкусово възприятие

По време на полет

Британските авиолинии имат нова стратегия за пътуващите по въздух – подходяща класическа музика в съчетание с точно определена храна. Компанията British Airways въвежда така наречената „Звукова подправка“, една нова инициатива, която предлага комбинация от класическа музика със специфични ястия и напитки, съобщава английското радио Classic FM. За целта ще бъдат използвани подбрани класически пиеси, които успешно могат да се съчетаят с точно определен вид храна. Клавирната пиеса „Лунна светлина“ на Дебюси, например, ще бъде подходяща при сервирането на печено за вечеря, докато записа на Пласидо Доминго на „Nessun Dorma“ из оп. „Турандот“ на Пучини, е предвиден за последващото кафе… Или пък „Романсът“ на Шостакович от филма „Стършел“ - за него е определена чаша бяло вино, защото „класическата музика може да подобри цялостното преживяване и възприятията за качество, когато е в комбинация с вино"- казват инициаторите на идеята. Пълният списък с произведения включва 13 творби, които ще могат да бъдат слушани по време на дългите полети на компанията от ноември тази година. Според главния готвач, отговорен за менюто на пътниците на British Airways Марк Тациоли, способността ни да преценяваме храната във въздуха намалява с около 30%, и ето защо „ние правим всичко възможно, за да противодействаме на това“ – смята той. Или казано накратко – всяко ястие би могло да бъде усетено по-пълноценно, ако то се гарнира с подходящата класическа музика, и то именно във въздуха!