С „Ел Система“ от мига на раждането

С „Ел Система“ от мига на раждането

Нов метод срещу насилието

Най-новата инициатива на прочутата „Ел Система“ ангажира децата в мига на тяхното раждане. Венецуелският феномен развива проект, който се стреми да привлече бебетата, дори и преди раждането им, към света на класическата музика. По този начин те ще се отдалечат от бедността и престъпността, които ги заобикалят в латиноамериканската страна, считана от ООН за втората в света с висок ръст на насилието. „Дете, което вземе в ръцете си музикален инструмент, никога няма да посегне към оръжие“, обяснява Леонардо Мендес, координатор на програмата „Нови членове“, цитиран от Ройтерс. По думите му множество музиканти и педагози от други държави са пожелали да се включат в инициативата.

Процедурата започва от мига на раждането. Така например в болница в Каракас вече посрещат първите минути на новороденото с изпълнение на арфа на „Приспивна песен“ от Брамс. Впоследствие родителите на детето получават диплома, която удостоверява, че детето им е станало член на „Ел Система“. По този начин от края на 2012г. до момента са записани 1500 деца само във венецуелската столица. Същевременно класическата музика съпътства майките по време на престоя им в родилното отделение.

От 1975г. досега 2,5 милиона деца и младежи са придобили музикални умения чрез този образователен и социален проект. От появата на „Ел Система“ се включват деца над 5-годишна възраст, но поради огромния интерес и желание ограничението отпада. Статистиката показва, че 7 от всеки 10 деца произхождат от бедни семейства Освен това, в центъра на Каракас е разположена сграда с помещения за уроци по пеене, репетиционни зали за отделните инструменти, кабинети за музикално образование и концертен салон. Едно от най-успешните имена, което се появява благодарение на „Ел Система“, е диригентът Густаво Дудамел.