Българска класика открива сезона на „Концертмайсторите” и „Европейски културни дни”

Българска класика открива сезона на „Концертмайсторите” и „Европейски културни дни”

От София до Франкфурт с Оркестъра на Класик ФМ

Българска класика ще звучи в София и Франкфурт благодарение на Оркестъра на Класик ФМ и солистите, които ще участват в новия сезон на „Концертмайсторите”. Откриването на цикъла, организиран от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” на Столична община за 2014 г., предстои тази вечер от 19.30ч. в столичната зала „България”. На сцената ще се качат забележителното мецосопрано Надя Кръстева и брилянтния пианист Людмил Ангелов, а диригент ще бъде Григор Паликаров. В програмата е включен Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров, който е звучал в интерпретация на Ангелов на официални събития в театър „Ла Моне”- Брюксел, Залата на ЮНЕСКО- Париж и на различни форуми в Полша, Испания и др. На срещата с българските медии за откриването на новия сезон на „Концертмайсторите” Людмил Ангелов подчерта, че произведението от зрелите години на композитора „съвсем достойно и блестящо представя както него, така и българската музика”. Виртуозният пианист счита Владигеров за „най-яркия представител на българските композитори-пианисти. Всички, които са го слушали, казват, че като пианист е бил невероятен. Това се отразява в неговия начин на писане за инструмента”. От своя страна, за концерта днес Надя Кръстева е подготвила няколко представителни арии от своя репертоар из оперите „Андре Шение“, „Адриана Лекуврьор“, „Кармен“ и оперетата „Прилепът“, ария из операта „Момчил“ от Любомир Пипков и песента „Синеоката“ от Г. Златев-Черкин. Билети ще откриете ТУК

Същата програма в същия състав ще прозвучи два дни по-късно, на 15 октомври, в голямата зала на Alte Oper във Франкфурт на Майн за откриването на фестивала „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“ (EUROPEAN CULTURAL DAYS). Инициативата се провежда от 2003 година, като акцентът тази година е поставен върху България. Събитието се организира от Европейската централна банка (ECB) в сътрудничество с Българската народна банка. По време на тази значима културна проява в немския град се показват разнообразни жанрове и форми в изкуството като класическа музика, танц, театър, литература, история и др. Цели 4 от 15-те прояви се организират от музикална агенция „Кантус Фирмус” – два класически и два джазови концерта. „В навечерието на 20-тата годишнина на Класик ФМ радио за нас е една изключителна чест и голяма оценка за това, че това радио със своя оркестър ще представи България на тези престижни културни празници”, заяви изпълнителният директор на „Кантус Фирмус” Васил Димитров. „Очакваме, че ще направим добро впечатление с постиженията на българската култура”, допълни той. Според постоянния гост-диригент на Оркестъра на Класик ФМ Григор Паликаров, това трябва да се прави с доказани шедьоври. „При подготвянето на програмата ние видяхме как са се представяли другите европейски държави. Видяхме силни и слаби страни на програмите и се надявам нашата да бъде добре балансирана. Най-важното е това, което представяме, да бъде силно и въздействащо”, поясни маестро Паликаров.

Под негово диригентство Оркестърът на Класик ФМ радио ще изнесе втори концерт в рамките на „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“, предвиден за 18 октомври 2014г. в Mozartsaal на Alte Oper, Франкфурт. Солисти ще бъдат младите български таланти Елин Колев (цигулка), Лора Маркова (цигулка) и Виктория Василенко (пиано). На 27 и 28 ноември предстоят участията на Ангел Заберски трио, Васил Петров и български джазов брас квинтет. Концертите ще бъдат записани и излъчени по гермаската радиостанция с културна насоченост HDR, а билетите за проявите се продават от началото на лятото в Германия. „Проектът започна преди година и половина. Много дълго време продължи цялата подготовка и тя никак не бе лесна”, поясни артистичният директор на „Кантус Фирмус” Даниела Ханджиева. Тя припомни, че Оркестърът на Класик ФМ радио вече има опит от участията си на официални събития – „два пъти е придружавал екс-президента Георги Първанов на посещения в Дания и Норвегия. На 21 септември 2011г. Оркестърът на Класик ФМ е поканен в Дома на инвалидите в Париж по повод националния празник на България, където изнесе концерт в присъствието на представители на френската държавна админстрация, дипломати от България и Франция и др.”.

Във връзка с признанието, което получава Оркестърът на Класик ФМ в началото на новия концертен сезон, заместник-кметът на Столична община с ресор “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” д-р Тодор Чобанов подчерта, че „постиженията на оркестъра и на мениджмънта му са вече един от етикетите на град София. Това означава, че нашите инвестиции в културата съвсем не отиват напразно”. По думите му, поканата от Франкфурт е „хубав повод да се обмисли” споразумение за партньорство с града, като вече са обсъждани различни форми на сътрудничество. „Класическата музика е една неразделна част от европейското, от нашата култура, която ни дефинира като европейци”, каза още д-р Чобанов.