Виенската филхармония инвестира 1 млн.долара в архиви

Виенската филхармония инвестира 1 млн.долара в архиви

С наградата „Биргит Нилсон”

Както вече ви информирахме, носител на тазгодишната награда „Биргит Нилсон” е Виенската филхармония. Престижният оркестър получи щедрия приз в размер на 1 млн. долара на официална церемония в Концертната зала на Стокхолм в присъствието на Кралят на Швеция Карл XVI Густав и съпругата му Кралица Силвия. Музикалният състав, чийто концертмайстор е българката Албена Данаилова, изпълни в сряда вечерта творби от Лист и Вагнер под палката на италианския маестро Рикардо Мути.

На събитието стана ясно, че средствата от наградата ще бъдат похарчени за дигитализиране на архивите на институцията и откриването на нови помещения или сграда, където да бъдат съхранявани. Президентът на Виенската филхармония Андреас Гросбауер обяви, че оркестърът „е твърдо убеден, че за да осигури своето бъдеще, трябва да помни и документира миналото си. Като се има предвид важната роля, която Виенската филхармония е изиграла в историята на музиката, единодушно бе взето решение сумата от наградата да бъде инвестирана в улесняване на достъпа до целия архив на институцията”. В словото си Гросбауер изтъкна, че прозрачността на оркестъра зависи и от лесния достъп на обществеността до нейните архиви. „По този начин се създава благоприятна среда за академични изследвания на младите хора, които могат да се запознаят подробно с историята на един музикален състав на почти два века”, отбеляза той. Гросбауер коментира още, че отличието ще позволи на Виенската филхармония да съхрани своето наследство от архивни материали, което сериозно е нараснало през последните години и ще остане за идните поколения.

По информация на Ню Йорк Таймс архивът на Виенската филхармония, който е създаден през 1842г. заедно с оркестъра, включва 6500 писма, 7000 програмни брошури, ръкописи с автографи, спомени на композитори като Бетовен, Малер и др. Интерес предизвикват както партитурите от премиерите на симфониите на Брукнер и Брамс, както и периода от 1938 до 1945г., когато оркестърът работи под влияние на Хитлер. Десетилетия по-късно оркестърът признава, че много от неговите членове са били в редиците на нацистката партия /припомнете си ТУК/. Разкритията сочат, че през 1942г., когато се навършват 100 години от създаването на Виенската филхармония, половината от оркестрантите са били националсоциалисти. През годините достъпът до архивите на знаменития музикален състав бе строго контролиран и едва наскоро бяха направени първите стъпки за правилното им проучване и тълкуване.