Откриха изложба за ролите на сцената и в живота на Райна Кабаиванска

Откриха изложба за ролите на сцената и в живота на Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска

Стилни сценични тоалети от световни оперни театри. Фотоси с вълнуващи превъплъщения на сцената. Изображения на житейските роли, в които е способна да влезе една голяма личност. „Райна Кабаиванска - Божествената" е изложбата, която съчетава всички тези елементи от пъзела на живота на сопраното, изпълнени с енергията и духа на неоспоримия й талант и харизма. „Да събереш една 55-годишна кариера между 4 стени е почти невъзможно”, заяви изпълнителният директор на Нов български университет г-н Георги Текев, който е идеен инициатор на експозицията. В ефира на Класик ФМ радио той открои черно-бялата снимка от 1974г. с дебюта на Райна Кабаиванска в Римската опера в постановката „Тоска” от Пучини. Там българска дива е облечена в автентичен костюми от първия подобен спектакъл в прочутия оперен театър. „В тази изложба ще видим и човешкото лице на една такава невероятна личност”, уточнява Текев. Така например изненада за всеки ще бъде Кабаиванска със спортен екип и боксови ръкавици или позираща като модел!

На откриването на изложбата във VivacomArtHall /в Телефонната палата/- София присъстваха президентът на Нов български университет проф. Богдан Богданов, главният редактор на международното списание ”L’Opera” Сабино Леночи, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателя на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет Малина Едрева, изпълнителният директор на Фондация „Америка за България” Десислава Тальокова, множество артисти, музиканти, почитатели и възпитаници на ненадминатата българска оперна певица и педагог. Както Сабино Леночи сподели пред гостите, „талантът на един оперен певец е да се предаде живеца на съответния образ. Тя научи колегите си да интерпретират операта”. Според италианския журналист, придружаван от колегата си Давиде Гаратини, „много артисти са разсеяни от кариерата, от успеха. Тази жена винаги на първо място поставя човешкото. Това, което тя предава на своите ученици, е една алхимия и то само чрез жест или изражение. За 40 години, в които се занимавам с опера, никога не съм срещал артист като нея”.

Самата Райна Кабаиванска описва тази изложба като неин път. „Някои неща съм забравила, тъй като винаги съм вървяла напред”, разкри оперната прима пред водещия на „Сутрешно кафе” Георги Митов-Геми. „Аз нямам култ към себе си, което е най-честото явление сред певците и си живея много спокойно”, допълни Кабаиванска. „За мен пеенето никога не е било мъка, а радост”, подчертава тя. „Много съм благодарна на съдбата и може би заради това искам да върна младите към операта”, заяви изтъкнатата оперна певица /чуйте повече вляво под снимките/. Наскоро Райна Кабаиванска приключи тазгодишния си майсторски клас в Нов български университет. Сред 14-те млади изпълнители, които се включиха в него, бяха избрани петима, които ще получат стипендии за обучение при блестящото сопрано в Модена и Сиена.

Юбилейната година на Райна Кабаиванска, организирана от Нов български университет, продължава с концерт на 18.12.2014 в Зала 1 на НДК, с участието на примата и 18 от най-успешните й ученици, покорили световните сцени. А преди да съпреживеете тази кулминация в честванията, можете да си доставите истински празник на духа с изложбата „Райна Кабаиванска - Божествената“, която продължава до 13 октомври 2014г.