Оперни величия ще журират второто издание на Международния конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”- Панагюрище`2014

Оперни величия ще журират второто издание на Международния конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”- Панагюрище`2014

Краен срок за участие: 19.10.2014г.

За втора поредна година Община Панагюрище организира конкурс на името на оперната легенда Елена Николай, израснала в средногорския град и покорила с гласа си най-престижните световни оперни сцени.

От 30 октомври до 1 ноември 2014 година град Панагюрище ще бъде домакин на второто издание на Международния конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”. Конкурсът е под почетния патронаж на вице президента на Република България г-жа Маргарита Попова.

Авторитетно жури от световни оперни имена ще оценява кандидатите за Голямата награда „Елена Николай”. Председател е оперната прима Христина Ангелакова, а членове - световните оперни звезди Дарина Такова, Радмила Бакочевич (Сърбия), Джорджо Мериги (Италия), както и директорът на Операта в Болоня Франческо Ернани – една от най-авторитетните и влиятелни фигури в оперния свят (дългогодишен директор на Арена ди Верона, Миланската Скала и Римската опера, финансист, мениджър и преподавател). Съпроводът на пиано ще бъде поверен на изтъкнатите корепетитори на Софийската опера и балет Ивайло Иванов и Милен Станев.

По регламент млади оперни певци от страната и чужбина на възраст от 23 (навършени) до 33 години (включително) могат да подадат заявление за участие в срок до 19 октомври 2014 година на имейл адрес [email protected] или в интернет сайта на конкурса www.elenanikolai.com. Конкурсът за млади оперни певци на името на Елена Николай ще се проведе в два тура по видове гласове и по реда на предварително изтеглен жребий. Всички творби ще се изпълняват на оригиналния език и в съпровод на пиано. Първи тур ще се проведе без публика, за втори тур и гала концерта на лауреатите – входът е свободен. Гала концертът на лауреатите ще се състои на 1 ноември от 18.30 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник, Панагюрище със специалното участие на оркестъра на Държавна опера Пловдив под диригентството на Лучано Ди Мартино.

Организаторът на конкурса - Община Панагюрище, е предвидил първа, втора и трета награди – за мъже и за жени, както и три специални награди – голямата награда „Елена Николай”, награда за млад изпълнител и награда на публиката за изпълнение на ария или песен от български композитор.

Конкурсът се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България” и със съдействието на “Асарел Медет” АД и “Оптикс” АД. Българската национална телевизия е основен медиен партньор на събитието.

Прочетете биографиите на журито ТУК