Италианската оперна прима Шила Кристиано и български най-именити солисти ще бъдат специалните гости в „Риголето“ на сцената на Зала 1 на НДК

Италианската оперна прима Шила Кристиано и български най-именити солисти ще бъдат специалните гости в „Риголето“ на сцената на Зала 1 на НДК

31 Октомври, 19.00ч., зала 1 на НДК

Световноизвестната оперна прима Шила Кристиано, носителка на най-престижните награди за оперно изкуство, идва за първи път в България, за да участва в „Риголето“ от Джузепе Верди на 31-ви октомври, от 19:00 часа в Зала 1 на НДК. Почитателите на оперното изкуство ще имат възможността да се насладят на невероятното ѝ изпълнение редом с едни от най-обичаните български солисти – Александър Крунев, както и популярния далеч извън границите на страната ни тенор – Камен Чанев – певец, който продължава да затвърждава славата на оперния талант на българите. Диригентската палка ще бъде в ръцете на брилянтния Маестро Найден Тодоров.

В разгара на изключителната си кариера, Шила Кристиано ще представи една от най-популярните си роли, а именно тази на Джилда в операта „Риголето“ от Джузепе Верди. В ролята на Херцога ще се превъплъти българският тенор Камен Чанев. Чанев е лауреат на конкурса “Юси Бьорлинг”, Швеция, изявява се на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Има престижни ангажименти на Виенската Щаатсопер, Арена Ди Верона, Дойче опер в Берлин, Лицео в Барселона, Ла Фениче – Венеция и др.

Александър Крунев е един от най-ярките представители на българската оперна школа, в ролята на Риголето е влизал стотици пъти. Сам я определя като една от най-трудните и в същото време любима роля, заради силния образ, който изгражда, драматичната сюжетна линия и въздействието, което класическото произведение на Верди оказва върху зрителя.

„Риголето“ е едно от така наречените „три големи“ – най-популярните оперни произведения. Джузепе Верди създава операта „Риголето“ по поръчка на венецианския театър „Ла Фениче“ в творчески тандем с либретиста Франческо Мария Пиаве. Разказът за трагедията на един любящ баща и най-скъпото за него – безкрайно влюбената му единствена дъщеря, винаги е бил обичан от публиката по света.

Любителите на оперното изкуство ще могат изцяло да се насладят на „Риголето“ от Верди в зала 1 на НДК, а организацията от страна на Монте Мюзик и Държавна Опера Русе ще бъде от най-висока класа. Зад творческата организация на проекта застава Маестро Найден Тодоров, който освен световнопризнат диригент, е директор на Държавна опера Русе. Маестрото се е заел лично със селекцията на солистите, музикантите в оркестъра, хора, постановъчния екип, като обещава на българската публика, че при подготовката на продукцията, ще приложи големия си опит от световните сцени.

Билетите за „Риголето“ вече са в продажба, а цените са от 20, 30, 40, 50 и 60 лв.

Прочетете повече за солистите и диригента ТУК