Продават мини-портрет на Моцарт

Продават мини-портрет на Моцарт

Търгът е на 20 ноември 2014г.

Една от двата портретни миниатюри на Волфганг Амадеус Моцарт, които са останали частна собственост, ще бъде обявена на търг. Това съобщават организаторите от аукционната къща „Сотбис“, които твърдят, че цветното изображение е „почти несравнимо“. Другата миниатюра е черно-бяла.

Според експертите, художникът е успял да улови същността на „детето-чудо“. „Той гледа директно към вас, докато има много мини-портрети, на които очите може да бъдат затворени. Този е различен. Образът привлича вниманието ви, той показва Моцарт като отворен и приятелски настроен човек“, счита Стивън Роу, който отговаря за книгите и ръкописите в аукционната къща. „Художникът е представил Моцарт с розови бузи и светли очи- прилича на млад влюбен мъж“ , добавя специалистът. Вероятно портретът е създаден, когато 21-годишният Моцарт е имал мимолетна връзка с 18-годишната си братовчедка Мария Анна Текла Моцарт. За това свидетелстват портретите, които влюбените са си разменяли, както и намерените писма с интимно съдържание. Мини-портретът е даден като любовен знак на Мария Анна, която очевидно не е останала безразлична към трепетите на композитора. „Миниатюрата е пазена близо 70 години, което наистина е трогателно“, обяснява Роу. По думите му портретът е открит сред вещите на Мария Анна, когато тя е починала през 1841г. на 82-годишна възраст.

Само 12 портрета на Моцарт са известни в света, като 10 от тях са част от колекции, които притежават различни културни институти. Миниатюрата е с размер от 4 см. и е изработена от слонова кост и стъкло. Мини-портретът ще бъде изложен на търг на 20 ноември, като се очаква да бъде продаден за сумата от 200 000 до 300 000 британски паунда.