Финансови несгоди за оркестъра на Уилям Кристи

Финансови несгоди за оркестъра на Уилям Кристи

или не съвсем

Уилям Кристи планира поредица от концерти на бароковия ансамбъл ”Les Arts Florissants”, които да се проведат през лятото на 2015г. във Версай по повод 300 години от кончината на Луи ХІV. Музикалните шедьоври на композитори като Люли, Шарпантие, Купрен и др. получават нов живот благодарение на такива оркестрови състави. Днес обаче ансамбълът е изправен пред нови съкращения на разходите, тъй като размерът на субсидията, която получава за обучение и концертна дейност от френското правителство, района на Кан и Долна Нормандия, вече е по-нисък. „Когато Европа се бори с мерки за икономии, се променят и моделите на финансиране на изкуствата”, смята Кристи. Диригентът допълва, че подобно на много други оркестри, е нужна адаптация. „Получаването на пари от частни лица или от корпорации във Франция е много трудно- тази традиция липсва”, заяви Уилям Кристи при посещението си в Ню Йорк. По думите му в епохата на намалените бюджети оцеляването на ”Les Arts Florissants” се дължи на ¾ от бюджета от приходи от концерти и ¼ от държавни субсидии и частна подкрепа. Американски спонсор подкрепя оркестъра за разширяването на неговия каталог с нови 4 компактдиска.

Ансамбълът ”Les Arts Florissants”, който е кръстен на оперна творба на Шарпантие, ще обиколи през новия сезон Европа, Южна Америка и Северна Америка. През януари 2015г. им предстои участие в голямата концертна зала на Парижката филхармония, проектирана от Жан Нувел, където работи предимно Оркестъра на Париж. Уилям Кристи очаква да получи разрешение и за постоянно пребиваване на оркестъра в тази институция, където ще развива предимно образователни проекти. „Аз пристигнах във френската столица, за да представям Купрен, Рамо и други композитори, които французите са забравили или никога не са слушали. Един ден казах на журналист от „Фигаро”: Във вашата страна има толкова голям културен багаж, който вие самите не можете да носите. Затова ние, чужденците, сме тук, за да вземем куфарите и да ви помогнем ”.

Амбицията на Кристи се разкрива и в желанието му да убеди публиката, че се отнася сериозно към своята работа. Вече четири години той организира собствен фестивал ”Dans les Jardins de William Christie”, който се провежда в департамент Вандея, Западна Франция. В него вземат участие много млади музиканти, които представят творби от 17 и 18 век. От друга страна, сред новите проекти на ансамбъл ”Les Arts Florissants” е предстоящата премиера на опера-балет на Андре Кампра „Венециански празници”, написана през 1710г. Постановката ще се играе на сцената на Опера Комик в Париж с режисьор Робърт Карсън. Ансамбълът ще отбележи и 250 години от кончината на Жан Филип Рамо с комплект от 10 компактдиска, които ще бъдат издадени под знака на Harmonia Mundi.