НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПРЕДСТАВЯ ОПЕРНИТЕ КОСТЮМИ НА РАЙНА КАБАИВАНСКА ОТ COLLEZIONE TIRELLI COSTUMI  В РИМ

НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПРЕДСТАВЯ ОПЕРНИТЕ КОСТЮМИ НА РАЙНА КАБАИВАНСКА ОТ COLLEZIONE TIRELLI COSTUMI В РИМ

Галаконцертът на майсторския клас на Кабаиванска и изложбата, която ще бъде открита на 30 септември във VivacomArtHall - са част от юбилейните събития в чест на оперната актриса

На 28 септември в 19 ч. в Софийска опера и балет Райна Кабаиванска ще представи своите студенти от XІV-тия Международен майсторски клас, организиран от Нов български университет. Тази година Райна Кабаиванска избра да обучава в майсторския си клас четиринадесет млади изпълнители – от България, Италия, Гърция, Чили, Корея, Пуерто Рико. Диригент на концерта ще бъде маестро Найден Тодоров. В програмата на концерта са включени изпълнения от Моцарт, Росини, Доницети, Верди, Масне, Пучини и др. Както всяка година, в края на галаконцерта, Райна Кабаиванска ще присъди стипендии от фонд „Райна Кабаиванска“ на НБУ за обучение в Италия на най-добрите от участниците в майсторския клас. За шеста поредна година стипендиите за българските изпълнители се отпускат от фондация „Америка за България“, а за чуждестранните – от верига супермаркети „Фантастико“. Тази година стипендии за младите оперни изпълнители от школата на Райна Кабаиванска отпускат още – Столична община и Банка ДСК. На събитието лично ще присъстват Премиерът на България – проф. Георги Близнашки и Кметът на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова. Нов български университет има честта да бъде една от трите университетски институции в света, заедно с Академия „Киджана“ в Сиена и Академия „Орацио - Веки“, където се създава „Школата Райна Кабаиванска“. Сред учениците на великата Кабаиванска са едни от първите оперни гласове – Мария Агреста, Вероника Симеони, Андрея Каре, Вирджиния Тола, както и по-младите, сред които българите - Мария Радоева, Костадин Мечков, Венера Котларова, Кирил Шарбанов, Диана Василева.

На 30 септември от 19 часа във VivacomArtHall Райна Кабаиванска ще присъства на откиването на впечатляващата изложба „Райна Кабаиванска - Божествената“, организирана в нейна чест. Изложбата ще бъде открита от Президента на НБУ – проф. Богдан Богданов и от главния редактор на международното списание L’Opera – г-н Сабино Леночи.

Изложбата „Райна Кабаиванска - Божествената“, която ще представи знакови моменти от кариерата на легендарната дива, е по идея на г-н Георги Текев, Изпълнителен директор на НБУ. Куратор на изложбата е Николай Пачев, завършил НБУ, носител на първо място на престижния италиански конкурс „Мителмода“.

Експозицията ще представи внушителни арт-фотоси, любезно отстъпени от Метрополитън опера, Ковънт гардън, Ла Скала, Римска опера, Театро Реал, Софийска опера и други големи оперни театри, в които е пяла Райна Кабаиванска. Друга, неголяма серия снимки, правени от фенове и папараци, ще покажат любопитни житейски ситуации – Райна Кабаиванска със спортен екип и боксови ръкавици или позираща като модел за великия дизайнер на концертни костюми Роберто Капучи. Не липсват и „задкулисни” фотографии от съвместни спектакли с други от най-големите артисти на епохата – Караян, Калас, Павароти, Доминго, Карерас.

Най-впечатляващата част от изложбата представя сценични костюми, създадени специално за Райна Кабаиванска за някои от изключителните й роли, предоставени от “Collezione Tirelli Costumi - Roma”. Посетителите ще могат да видят уникалните костюми на Флориа Тоска, Адриана Лекуврьор, Виолета Валери, Хана Главари.

Изложбеното пространство включва и зона за видео прожекции на части от музикални филми на Райна Кабаиванска.

Изложбата „Райна Кабаиванска - Божествената“ ще продължи до 13 октомври.

Майсторският клас и изложбата са събития от календара на юбилейната година на Райна Кабаиванска, организирана от НБУ, чиято кулминация е концертът на 18.12.2014 в ЗАЛА 1 на НДК. В него примата ще участва заедно с 18 от най-успешните си ученици със световна кариера.