Изложба на Русенската опера за 24 май

Изложба на Русенската опера за 24 май

Показват костюми, фотографии и плакати от 70-те

В чест на Деня на славянската писменост и българската култура Държавна опера – Русе ще открие експозиция на костюми под надслов „Звездите на Русенската опера от 70-те”. Домакин на събитието е Регионалният исторически музей в Русе , а откриването е на 23 май от 17 часа.
В изложбата ще бъдат представени солистите на Русенската опера от 70-те години с някои от техните костюми и фотографии от забележителните им роли: Ана Ангелова, Пенка Дилова, Стефка Евстатиева, Николай Здравков, Мария Венцеславова, Анастас Анастасов, Пенка Маринова, Кирил Кръстев, Стефан Димитров, Мими Николова, Виолета Шаханова. 
Освен костюмите, посетителите на Регионалния исторически музей в Русе ще разгледат уникални фотографии на певците, участвали в най-интересните постановки от този период. Експозицията онагледява историческия факт – дългогодишната съвместна работа с големите имена на българското оперно изкуство са превърнали Русенската опера в един от водещите и авангардни в репертоарно и постановъчно отношение оперни театри в България.
Изложбата включва и възста овка на гримьорна от онова време, предмети и някои сценографски и костюмни проекти, фотографии, плакати. В специално пространство ще бъдат прожектирани видео-кадри със забележителни моменти от изпълнения на някои от звездите на Русенската опера от 70-те години и на настоящите солисти на Операта от последните няколко сезона, а в контраст с това - колаж от фотографии, представящи в слайд-шоу тежкото материално състояние в битово отношение на театъра към настоящия момент.
Припомняме, че от няколко години красивата сграда на Русенската опера очаква началото на голям ремонт, който ще подобри условията за работа на многобройния екип – певци-солисти, хор, оркестър, балет, художници, технически служби.