Откриха ръкописа на „Рондо а ла турка“

Откриха ръкописа на „Рондо а ла турка“

В Унгарската библиотека

Оригиналната партитура на Соната за пиано № 11 в ла мажор от В.А. Моцарт, считана за изгубена повече от два века, бе открита сред старинни писания в архива на Националната библиотека „Сечени“ в Будапеща. Четирите пожълтели страници бяха прегледани от експерти, които установиха, че те допълват единствения оригинален нотен текст на „детето-чудо“, запазен в Залцбургския Моцартеум.

Унгарският специалист по история на музиката Адам Босе намира за странна появата на този ръкопис. „Тук става дума за Клавирната соната в ла мажор, чиито пълен ръкопис изглежда, че изчезва безследно“, обяснява той. Оригиналът бе открит от 42-годишният служител на унгарската националната библиотека Балаш Микуси. Той ръководи музикалния отдел на институцията от 2009г. и се е заел със задачата да „открие шедьоври и в най-отдалечените и тъмни ъгълчета“ на библиотеката, като старателно преглежда безброй документи на ден. „Когато видях ръкописът и почеркът в него, ми заприлича на този на Моцарт“, разкрива Микуси пред агенция Франс прес. „Пулсът ми се ускори толкова рязко, когато разбрах, че държа прочутата Соната в ръцете си“, споделя той. „Аз дори не търсех творби на Моцарт, но късметът ми се усмихна“, добавя библиотекарят. Първоначалните му наблюдения показват, че оригиналната творба съдържа малки изменения в нотите и ритъма спрямо версията, достигнала до наши дни, както и корекции, нанесени от самия композитор. „Това няма да направи революция в интерпретаторския ни подход към Моцарт, нито ще промени характера на произведението, но ще ни позволи за разберем по-добре какво композиторът е искал да направи“, отбелязва Микуси.

До момента не е ясно как ръкописът е стигнал до унгарската библиотека, основана през 1802г. от граф Ференц Сечени. Загадката е още по-голяма, тъй като Моцарт никога не е пътувал приживе до Унгария. По думите на Балаш Микуси, семейството на богатия аристократ Сечени е имало добри контакти с Виена, включително и в света на музиката. „Възможно е този ръкопис да е пристигнал в Будапеща в съвсем различен момент през последните 200 години“, пояснява той. Пред изследователите стои въпроса защо петата страница от ръкописа, която се намира в Залцбург, е била отделена от останалите. За Микуси причината е, че тя е била предложена на заможен купувач.

Неочакваното откритие предизвика огромна радост у почитателите на класическата музика в унгарската столица. Соната за пиано № 11 в ла мажор (K. 331) е композирана през 1783г., като партитурата й е публикувана в милиони екземпляри. Произведението на Волфганг Амадеус Моцарт е сред най-разпознаваемите особено с последната си част „Рондо а ла турка“.