Непознати шедьоври в „Пиано Екстраваганца”

Непознати шедьоври в „Пиано Екстраваганца”

Четвъртото издание стартира на 25.09.2014г.

От 25 септември до 5 октомври 2014г. в Централния военен клуб в София ще се проведе четвъртото издание на фестивала „Пиано екстраваганца”. „Това е една идея, достойна за уважение, не само защото е моя, а защото предлагаме едно културно събитие сред малък брой подобни фестивали в света”, сподели основателят и артистичен директор на фестивала Людмил Ангелов. Пред българските медии брилянтният пианист подчерта, че тази година ще бъде представен „непознатият клавирен репертоар, забравените или непознати шедьоври на музиката за пиано и камерната музика с пиано.” Уникалността на фестивала „Пиано Екстраваганца” се дължи на неговото фокусиране изцяло върху опазването на културното наследство, завещано от композитори, които обикновено не намират място в концертната програма на повечето класически фестивали. По тази причина предстоящото издание на събитието се провежда под патронажа на ЮНЕСКО.

Людмил Ангелов разкри, че всяка година основаният от него фестивал се радва на все по- висока посещаемост. „Надявам се, че публиката ще продължи да бъде в крешендо. Именно това доказва, че не сме сбъркали в един труден избор да се предлага нещо непознато” , коментира изтъкнатият пианист. „Непознатото не трябва да ни плаши”, споделя той.

В четвъртото издание на „Пиано Екстраваганца” ценителите на класическия звук ще се насладят на 7 концерта с участието на изключителни музиканти от няколко страни. За откриването на фестивала на 25 септември в София пристигат солисти от Концертгебау, сред които е и концертмайсторът на холандския оркестър - обичаният Веско Пантелеев-Ешкенази. Заедно с Людмил Ангелов те ще представят гениалния композитор от първата половина на 20 век Ерих Корнголд. „Той е създал едни от най-красивите пиеси за холивудски продукции от онова време”, обяснява Людмил Ангелов. И допълва: „Малер го сравнява по талант с Моцарт”. Сюитата, която публиката ще чуе, е писана за пиано лява ръка, а сонатата от Корнголд, включена в програмата на първия концерт от „Пиано Екстраваганца”, е създадена от композитора, когато той е бил едва петнайсетгодишен.

„Голям акцент в тазгодишното издание на фестивала е срещата на публиката с двама съвременни композитори, които са и прекрасни изпълнители. Тази позабравена традиция, съвместяваща създател и изпълнител едновременно, която е била неделима част от музикалната история на предишните векове, е много важно да се съхрани”, смята Людмил Ангелов, който вярва, че това е „най-интересната и самобитна форма за представяне на изкуството”. Първият композитор и инструменталист, който ще се качи на сцената на „Пиано Екстраваганца” на 27 септември, е Франсоаз Шово от Франция, която ще изпълни за първи път в България своя албум за пиано „La ferme de Flagey“.

На 30 септември руският пианист и композитор Александр Розенблат, който е специалният гост на фестивала тази година, ще изпълни пространството на залата във Военния клуб със своята музика. Негови творби ще звучат и в майсторското изпълнение на Людмил Ангелов, Юлия Куликова (пиано) и Борислав Йоцов (кларинет). Тази вечер ще е с джазов привкус, тъй като музиката, която Розенблат създава, е силно повлияна от ритмите и хармонията на джаза.

По традиция в програмата на „Пиано Екстраваганца” ще има и един песенен концерт, който илюстрира великолепната симбиоза между пиано и глас. На 4 октомври почитателите ще чуят баритонът Кшиштоф Бернацки, в акомпанимент на испанския пианист Йошу Окиньена. Закриващият концерт ще се състои на 5 октомври с участието на великолепния струнен квартет „Артис“ от Австрия. В рамките на фестивала ще прозвучат слабо познати произведения от Фриц Крайслер, Франц Шмид, Арнолд Шьонберг, Карлос Сейшас и много други. Програмата на „Пиано Екстраваганца” 2014 ще откриете ТУК, а билети ТУК