Притежателката на червената цигулка „Страдивариус“ Елизабет Питкерн идва за петия сезон на „Музиката на Америка“

Притежателката на червената цигулка „Страдивариус“ Елизабет Питкерн идва за петия сезон на „Музиката на Америка“

Продажбата на абонаментни карти за цикъла стартира на 23 септември

„Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ представят петия сезон на цикъла „Музиката на Америка“. От ноември т.г. до май 2015 г. ще се състоят пет висококачествени концерта, представящи американската музикална традиция. Всички събития са с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио, а гостуващите солисти са прочути американски и български звезди на класическата музика.

Цикълът ще се проведе под знака на 20-годишнината от създаването на първото българско радио за класическа музика Класик ФМ радио – основен медиен партньор на събитието. Цикълът ще бъде открит на 21 ноември с голям филмов концерт под диригентството на Максим Ешкенази. Двама виртуозни музиканти – Светлин Русев (цигулка) и Георги Черкин (пиано) са поканени като солисти, а програмата съчетава както мелодии от култови американски и български филми („Междузвездни войни“, „Кръстникът“, „Оркестър без име“), така и любими класически пиеси – фантазия „Кармен“ от Сарасате и „Рапсодия в синьо“ от Гершуин.

Специален гост в цикъла „Музиката на Америка“ този сезон ще бъде американската цигуларка Елизабет Питкерн, една от най-харесваните солистки отвъд океана. Тя е известна също като притежателката на забележителния инструмент Stradivarius Red Mendelssohn, цигулката за която се счита, че е вдъхновила филма „Червената цигулка“ на режисьора Фр. Жирар, отличен с „Оскар“. Елизабет Питкерн ще свири пред българската публика на 30 януари 2015 г. с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригент Максим Ешкенази, а творбата, която ще изпълни е Концерт за цигулка №1 от Макс Брух.

След забележителния успех на концерта „Музикалното вълшебство на Дисни“ през миналия сезон, на 16 март 2015 г. предстои отново мултимедийно шоу със солисти Орлин Павлов и Милица Гладнишка, заедно с Хора и Оркестъра на Класик ФМ радио. Този път спектакълът ще бъде в зала №1 на НДК под диригентството на Григор Паликаров.

Другите основни събития в цикъла са мюзикъл и джаз: знаменитият американски диригент Роб Фишер ще представи на 18 февруари откъси от мюзикъли на Ленард Бърнстейн, с участие на двама изявени певци от Бродуей, а на 13 май цикълът завършва с концерта Пиано & Джаз със солист Марио Пармисано, известен като един от музикалните партньори на китариста Ал Ди Меола. Диригент ще бъде Франсиско Ноя.

Абонаментни карти за цикъла „Музиката на Америка“ ще се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ от 23 септември. Всички закупили абонамент за цикъла ще могат да участват в томбола за 10 VIP места за концерта на прочутия френски пианист Ричард Клайдерман на 15 декември. Томболата ще бъде изтеглена в ефира на Класик ФМ радио в деня на първия концерт – 21 ноември. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на www.ticketsbg.com.

Вижте цялата програма ТУК