Людмил Ангелов и  Надя Кръстева откриват сезона на Оркестъра на Класик ФМ радио на  13 октомври

Людмил Ангелов и Надя Кръстева откриват сезона на Оркестъра на Класик ФМ радио на 13 октомври

След по-малко от месец Оркестърът на Класик ФМ радио ще открие

След по-малко от месец Оркестърът на Класик ФМ радио ще открие новия концертен сезон с тържествен концерт под палката на своя постоянен гост-диригент Григор Паликаров. На 13 октомври от 19:30 часа в зала „България“ елитният състав и солистите Людмил Ангелов и Надя Кръстева ще представят програмата „Българска класика“, в която са събрани някои от големите шедьоври на родното музикално творчество. С това събитие се открива цикъла „Концертмайсторите“, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“, и финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2014 г.

Блестящата рапсодия „Вардар“ и Ръченица из сюитата „Тракийски танци“ от Петко Стайнов са оркестровите пиеси, които публиката ще чуе на 13 октомври. Централна част в програмата заема Концертът за пиано и оркестър №3 от П. Владигеров – един от върховете в българската клавирна музика, който ще бъде интерпретиран от брилянтния пианист Людмил Ангелов. Изпълнителят завърши наскоро интегралния запис на 5-те клавирни концерта от Владигеров за Българското национално радио. „Всички концерти се отличават с изключителна сложност.“ - споделя Людмил Ангелов. „Сред тях, третият концерт е най-популярен, и според мен, това се дължи на втората му част, която е абсолютен шедьовър.“, казва още пианистът.

 В концерта на 13 октомври ще участва и мецосопраното Надя Кръстева, която жъне бляскави успехи по световните оперни сцени. За изявата си тя е избрала няколко великолепни арии от оперите „Адриана Лекуврьор“, „Андре Шение“, и от оперетата „Прилепът“, а също песента „Синеоката“ от Г. Златев-Черкин и ария на Ефросина от операта „Момчил“ от Любомир Пипков. Концертът на 13 октомври няма да бъде първата среща на Надя с Оркестъра на Класик ФМ радио – още през 2004 г. тя бе представена с голям успех в цикъла „Българските диви“, а оттогава до сега нейната кариера се разви главоломно. Родена в София, Надя Кръстева завършва НМУ “Л. Пипков” и НМА “П. Владигеров”. През 2002 година се присъединява към ансамбъла на Виенската държавна опера. Там тя дебютира с ролята на Фенена от операта "Набуко" от Верди и бързо се превръща в един от водещите мецосопрани в театъра. Впоследствие Надя Кръстева изпълнява повече от 30 роли на сцената на Виенската опера и участва в 10 премиери с роли като Кармен, Еболи, Адалджиза, Леонор де Гузман, Сара, Мария Джезуалдо, Прециозила, Улрика, Жулиета, Марина Мнишек, Олга, Полин/Дафнис, Мадалена, Сузуки и др. Една от коронните си роли – Кармен от едноименната опера на Бизе Надя Кръстева е пяла също в Арена ди Верона, Lyric Opera - Чикаго, Болшой театър, Deutsche Oper - Берлин, De Nederlandse Opera, Open-air festival - Санкт Маргаретен и др. Поради голямата си заетост певицата сравнително рядко има възможност да гостува в България.

Веднага след откриването на сезона, който ще протече под знака на 20-годишния юбилей на Класик ФМ радио, оркестърът заминава на изключително престижно турне в Германия. Следващият концерт на състава в София ще бъде на 7 ноември със солистите Елин Колев и Виктория Василенко, отново в цикъла „Концертмайсторите“. Билети за концертите се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com