Пламена Мангова дебютира в Лондон

Пламена Мангова дебютира в Лондон

Тази вечер българската пианистка Пламена Мангова

Тази вечер българската пианистка Пламена Мангова ще свири в Queen Elizabeth Hall. Заедно с Английския камерен оркестър и диригента сър Колин Дейвис, тя ще направи своя лондонски дебют. Интерпретацията й ще бъде на Моцартовия Концерт за пиано и оркестър № 22, същата творба, с която съвсем скоро се представи и у нас, в концерта си с Бранденбургски СО в НДК. Останалата част от програмата в Лондон включва английска музика на 20ти век – две пасторални творби, в типичната английска традиция: Джордж Батъруорт – „На бреговете на Грийн Уилоу” и Ралф Воън Уилямс –
романсът за цигулка и оркестър „Издигащата се чучулига”, със солист - Стефани Гоунли. Ще звучи и още Моцарт – „Серенада с пощенския рог”.
Този концерт е част от честването на 60-та годишнина на Festival of Britain на Southbank Centre с Mastercard. Четирите музикални шедьовъра са специално подбрани, за да припомнят историята на фестивала от 1951г. насам. Същата вечер /19 май/, Southbank Centre организира и още един интригуващ концерт – на сцената в Royal Festival Hall ще се появи триото: Ланг-Ланг /пиано/, Вадим Репин /цигулка/ и Миша Майски /виолончело/. И за двата концерта билетите са почти изчерпани. Но по- любопитното е, че цените, на които те се продават са приблизително едни и същи, което ни подсказва - как се приема във Великобритания изкуството на Пламена Мангова! Ето какво още четем към програмата за вечерта на 19 май в Queen Elizabeth Hall: „Концертът отбелязва дебюта в Лондон на изключителната българска пианистка Пламена Мангова!”.