Митева: „Интерес имат талантливите хора, а те са много”

Митева: „Интерес имат талантливите хора, а те са много”

Директорът на НМУ „Л.Пипков” гостува в Класик ФМ

„Интерес към изучаването на музикален инструмент имат талантливите хора, а те са много” – това заяви директорът на Националното музикално училище „Л.Пипков” г-жа Милка Митева в предаването „Сутрешно кафе с Радостина Узунова”. На прага на учебната 2014-2015г. няма недостиг или липса на кандидати в първата българска музикално-образователна институция. НМУ „Л.Пипков” започва 110-тата си юбилейна учебна година с високи резултати от международни конкурси, постигнати през отминалото лято. Милка Митева отбеляза участието на Валерия Василенко /от класа по пиано на Емилия Канева/ в конкурса „Карл Филч”, Сибиу, Румъния, откъдето изпълнителката се завърна с първата награда (до 11-годишна възраст) и специалната награда на името на конкурса. Митева припомни още, че в тазгодишното издание на конкурса „Фриц Крайслер” се състезава цигуларката Лия Петрова, която преди три години стана част от ”Musica Mundi” – международният курс за камерна музика и фестивалът за млади таланти, за който вече ви информирахме.

Общо 779 млади изключително надарени деца прекрачват прага на НМУ „Л.Пипков” . Освен с обновени учебни пространства, училището е получило и безценен подарък от Антоанета Пенкова- бивш преподавател в учебното заведение, която живее в Белгия. Тя дарява на НМУ „Л.Пипков” цялата си библиотека с научна литература за музикално образование. Училището е получило дарения и от Камен Кенов, както и от Риц Ивата със съдействието на Веско Ешкенази – 30 лъка за цигулка, струни за цигулка и чело и аксесоари за поддръжка на инструментите. „Все още малко са хората, за съжаление, които с толкова желание даряват на младите музиканти своите подаръци”, коментира Милка Митева.

Тази година 8 ученици от НМУ „Л.Пипков” получават пълни стипендии за лятна академия „Музика мунди”. „Децата се подготвиха много отговорно и защитиха професионализма на българските педагози по един невероятен начин”, посочи Милка Митева. Тя не пропусна да отбележи и писмото, което получава от младия пианист Георги Леков, който взе участие в Европейския музикален фестивал -2014г. в съпровод на Оркестъра на Класик ФМ радио под палката на Григор Паликаров. Леков заема първото място на изпитите и пълна стипендия в класа по пиано на Павлина Доковска, която оглавява клавирната катедра на престижната консерватория Mannes college of music в Ню Йорк. С това писмо „едва сега той си дава сметка за подготовката, която е получил от училището, което е признание за българската педагогическа школа в НМУ”, споделя Милка Митева. „Всички наши ученици, които се обучават в чужбина, мисля, че дойде моментът, когато те ще започнат да се връщат и да работят тук в България”, смята тя. По думите й „най-важното е да възпитаме в учениците, че получените знания и умения трябва да продължат да се предават на следващите поколения”.

Какво още сподели директорът на Националното музикално училище „Л.Пипков” г-жа Милка Митева, чуйте в звуковия файл под снимката вляво.