15.09.2014г. за музикалните училища в страната

15.09.2014г. за музикалните училища в страната

Обновени зали и по-висок прием

Обновени зали и по-висок прием – така посрещат 15 септември в учебните заведения по изкуствата в страната. В началото на учебната година Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” – Пловдив разработва няколко големи проекта, информира директорът на учебното заведение Нели Попова-Коева. В периода 1-5 октомври училището ще бъде домакин на Първия международен конкурс за камерна музика – Пловдив, а през май догодина – на друг международен конкурс, организиран във Франция. Преди това, на 23 и 24 септември 2014г., е обявено прослушване за създаването на младежки оркестър с подкрепата на швейцарска фондация, а от 12 до 15 ноември училището подготвя провеждането на клавирния конкурс „Шуман- Брамс”. По думите на Нели Попова-Коева общо 380 ученика ще прекрачат прага на НУМТИ „Добрин Петков”, където са записани вече две групи подготвителен клас и две паралелки в първи клас.

Тази година се отбелязва 40-годишния юбилей на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” в Стара Загора и 125 години от рождението на неговия патрон. С радост и дръзновение посрещат новата учебна година там, сподели директорът на учебното заведение Розета Величкова. От НУМСИ „Христина Морфова” наблюдават повишен интерес към специалностите „класическо пеене”, „поп и джаз пеене”, както и „актьорско майсторство”. В ефира на Класик ФМ радио Розета Величкова се похвали с нова зала по класическо пеене и 334 записани ученици от предучилищен до 12 клас. Учиилщето се подготвя за 8-мото издание на клавирния конкурс „Класика и съвременност”, в който се записват кандидатите до 25 септември. Тази година в журито ще се включат представители от България, Австрия и Република Корея. От ръководството на училището очакват в рамките на следващата учебна година да бъде въведена и нова специалност - „Поп и джаз ударни инструменти”. „Учениците са ловки и изобретателни с таблетите”, бе коментарът на Розета Величкова относно публикациите в пресата за забраната на мобилните телефони в класните стаи.

„Не е редно да се използват мобилните телефони в час и това нарушава учебния процес. Спазваме наредбите, доколкото можем”, заяви Жечка Димитрова – директор на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”. Тази година 535 ученици в различните специалности ще чуят първия звънец, сред които са и учениците в новата специалност„поп и джаз пеене”. Жечка Димитрова подчерта, са осигурени нови ударни инструменти и подновени пиана и се похвали с „европейски вид на материалната база” на НУИ „Панайот Пипков. Учебното заведение е на прага на своята 54-та годишнина, която ще бъде отбелязана с разнообразни прояви. Предстои и 11-тото издание на Националния конкурс за ученици-акомпанятори през март догодина, а също и концерти, посветени на 65 години творческа дейност на Савка Шопова-Маркова.

Под знака на своята 70-та годишнина ще премине новата учебна година в Националното училище по изкуствата „Добри Христов”- Варна, уверява директорът Христо Дипчиков. По този повод на 14 декември 2014г. се предвижда концерт-ретроспекция, с който да бъде припомнена историята на учебното заведение. С 28 специалности, 140 преподаватели, малко над 700 ученика и обновени зали от току-що приключилия ремонт ще бъде посрещнат 15 септември в НУИ „Добри Христов”. „Буквално до дни ще купим две половинки виолончели”, поясни Дипчиков. Успехите на учебното заведение в морската ни столица са завидни- 620 награди от регионални, национални и международни конкурси. В НУИ „Добри Христов” са горди и със заемането на първото място по стипендии за дарования сред всички останали 23 училища по изкуствата в системата на Министерството на културата.

„Сценичен костюм и рекламна графика” е новата специалност в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф.Панчо Владигеров” – Бургас, каза в ефира на Класик ФМ радио директорът г-жа Златина Панталеева. „Тази година за 1-ви клас са кандидатствали над 60 деца за по-малко от 20 места, а общият брой на учениците е 400 души”, раказва тя пред водещия на „Сутрешно кафе" Георги Митов-Геми. От училището наблюдават повишен интерес на младите хора към танцовото изкуство и актьорското майсторство. „С инструментариума винаги сме имали много проблеми, защото това са инструменти, на които много се свири. Опитваме се да ги поддържаме, доколкото можем в добър вид”, посочи Панталеева. По думите й се купуват нови инструменти, но не от висок клас, които да служат на учениците до определен клас. Детски струнен оркестър от Норвегия, чиито диригент е възпитаник на училището, ще гостуват в края на септември в бургаското училище.

Точно 55 години от своето създаване ще отбележи Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” в Русе. В тази връзка предстоят две появи - на 15 септември концерт в памет на диригента Стефан Вачев, а на 16 и 17 септември - майсторски клас по пиано, цигулка и камерна музика с Надежда Вачева – Хьобарт и Ерих Хьобарт, който ще завърши с концерт на 17 септември. Два първи класа и подобрения в сградите и класните стаи очакват възпитаниците на НУИ „Проф. Веселин Стоянов”. Какво сподели директорът на учебното заведение Мария Дуканова и какви са подробностите от останалите интервюта, чуйте в звуковите файлове вляво под снимката.