Концертгебау - на загуба!

Концертгебау - на загуба!

Янсонс изоставя оркестъра

Данъчната година за Кралския Концертгебау оркестър приключва неуспешно. Въпреки артистичните успехи, финансовите резултати на състава за 2013г. показват загуби в размер на 863 461 евро. От своя страна, ръководството на Концертгебау оркестър е призовал холандското правителство да увеличи финансирането му, като това е единственото възможно решение на отчетения дефицит. „Нашата позиция е все още много твърда, но може бързо да се промени“, се казва в декларация, подписана от генералния директор Ян Раес и търговския директор Дейвид Базен, цитирана в холандския всекидневник NRC. Според мениджърите, засега са изключени всякакви изменения на договорите с музикантите, тъй като това би довело до намаляване не само на размера, но и на ефективността на оркестъра. Към момента съставът не може да изнесе повече на брой концерти, както и да привлече меценати, които също пострадаха от кризата. Цената на билетите на Кралския Концертгебау оркестър е по-висока спрямо останалите оркестри на Стария континент и не може да бъде повишавана, твърдят от ръководството на престижния оркестър. От там са категорични, че никога няма да се съгласят със занижаване на музикалното и артистично ниво. Ако проблемът не бъде решен, критичният момент ще настъпи пред 2016г., заявяват мениджърите на един най-големите и водещи симфонични оркестри в Европа.

Трудностите пред Кралския Концертгебау оркестър, чийто концертмайстор е Веско Панталеев-Ешкенази, се допълват и от оттеглянето на Марис Янсонс от поста на главен диригент. Той ще изостави пулта на престижния състав след края на сезон 2014-2015г. 71- годишният маестро спира репетициите и концертите с оркестъра след 10-годишната си работа в отлични условия и при огромно уважение от страна на музикантите и публиката. Под неговата палка бяха изпълнени произведения на редица композитори от 20 век, като Шостакович и Месиен, на които бяха посветени и специални проекти. Причините за напускането на Янсонс не се посочват официално, но вероятно са свързани със здравословното му състояние. Латвиецът обаче ще остане главен диригент на Симфоничния оркестър на Баварското радио, където договорът му изтича през 2018г.

Припомняме, че камерен Концертгебау оркестър изнесе своя първи концерт в България в рамките на Европейския музикален фестивал през 2009г