Белохлавек получава Награда „Дворжак“

Белохлавек получава Награда „Дворжак“

На 16 ноември 2014г.

Чешкият диригент Иржи Белохлавек е носителят на наградата на името на Антонин Дворжак за представянето на чешката класическа музика и, по-конкретно, творбите на композитора. Това обяви Силви Маркова, която е част от организационния екип на Международния музикален фестивал „Дворжакова Прага“. Отличието ще бъде връчено на 16 ноември 2014г. в Карнеги Хол, Ню Йорк, съобщава чешката информационна агенция СТК. Към момента носители на приза са били хореографа Иржи Килиан, сопраното Людмила Дворжакова, цигуларят Йозеф Сук, пианистът Иван Моравец и диригента Иржи Коут.

68-годишният Иржи Белохлавек е председател на Обществото за чешка и словашка музика „Дворжак“ и директор на музикалния фестивал „Пражка пролет“. От 2012г. той заема поста на главен диригент на Чешкия филхармоничен оркестър. Преди това, в периода 2006-2012г., изпълнява тази длъжност в Симфоничния оркестър на Би Би Си. През 2012г. Иржи Белохлавек бе избран за Кавалер на Ордена на Британската империя.

През 2014 г. бе издадена първата част от записите на интеграла от симфонии и концерти на Антонин Дворжак в изпълнение на Чешката филхармония , дирижиран от Иржи Белохлавек. Втората част от тази музикална колекция предстои да бъде записана и да се появи през 2015г. под знака на Decca Classics. Припомняме, че на 8 септември 2014г. маестро Белохлавек застана на пулта на Чешкия филхармоничен оркестър по време на откриването на фестивала „Дворжакова Прага“, което бе уважено от чешкия премиер Бохуслав Соботка. Както вече ви съобщихме, в рамките на престижното събитие бе представена за първи път от 1938г. насам първата опера на Антонин Дворжак, озаглавена „Алфред”. Припомнете си ТУК