Студио Аби Роуд преиздава Мария Калас

Студио Аби Роуд преиздава Мария Калас

На 23 септември 2014г.

Мария Калас може да бъде слушана отново в по-висококачествени записи. Обработката им чрез цифров ремастеринг е извършена в емблематичното студио „Аби Роуд” в Лондон, където „Бийтълс” са записвали своите хитове. Това отнело над една година на техниците и звукорежисьорите, въпреки мощната техника, с която разполагат. „Целта ни бе да оставим всичко така, както е записано- все пак това са исторически изпълнения. Може да се сравни с реставрацията на една картина- освежихме нейния цвят, без да променяме нищо.”, уверява специалистът Анди Уолтър. По думите му в някои записи се чува дори „летяща оса” из Миланския оперен театър „Ла Скала” докато сопраното пее, но поради недостатъчно развитата технология по онова време такъв звук не е могъл да бъде уловен.

Обновените записи на Мария Калас са събрани в колекция от 69 диска, които ще бъдат пуснати в продажба от 23 септември 2014г. Тя включва звукозаписната продукция на оперната икона, създадена в периода 1949-1969г., както и книга с биографични данни, неиздавани снимки и писма.

Уолтър признава, че работата на членовете на екипа от самото начало е била „детективска”, тъй като е трябвало да се запознаят с архивите от нотни текстове, за да бъдат „верни на оригинала”. Другият важен момент са авторските права. Записите през горепосочения период са били осъществени за EMI/Columbia и за италианската компания Cetra. Понастоящем правата са собственост на Warner Classics. Някои от записите на Мария Калас се намират в Музея на театъра в Атина, за който ви информирахме, че тъне в разруха. Припомнете си ТУК