Жена поема пулта в Хелзинки

Жена поема пулта в Хелзинки

Има ли други диригентски рокади?

Сузана Малки ще бъде новият главен диригент на Филхармоничния оркестър на Хелзинки. Тя е първата жена, която предстои да стане главен диригент на престижния скандинавски музикален състав. Малки ще поеме поста на Джон Стогардс, който заема същата длъжност от 2008г. насам. Нейният договор е за срок от 3 години и включва между 8 и 10 концерта годишно, както и записи.

Списъкът с диригентски изяви на финландката продължава да бъде все така пълен. През сезон 2014/2015г. тя дебютира със симфоничните оркестри на Филаделфия и Кливланд, Европейския камерен оркестър и Нюйоркската филхармония. Последният път, когато Малки се качи на пулта на Филхармоничния оркестър на Хелзинки, бе през декември миналата година. Тогава тя трябваше да дирижира ежегодното им изпълнение на Симфония № 9 от Л.ван Бетовен. Сузана Малки е родена в Хелзинки. Изучава чело в Академията Сибелиус, а впоследствие става възпитаник на Кралската музикална академия в Лондон. От 1995г. е избрана за първи челист на Симфоничния оркесктър на Гьотеборг, но през 1998г. решава да остави лъка и да се фокусира върху диригентската работа. Малки прави своя дебют на пулта през 2004г. пред ансамбъл InterContemporain, а през 2006г. е назначена за главен гост-диригент на Оркестър Гулбенкиян, Португалия. Тя ще продължи да изпълнява ангажиментите си там до есента на 2016г., когато ще влезе в сила контрактът й с Филхармоничния оркестър на Хелзинки.

Има и още диригентски рокади, които се наблюдават на световните сцени. Италианският оркестров диригент Фабио Луизи ще бъде новият главен диригент на Националния симфоничен оркестър на Дания. Той бе избран на мястото на Рафаел Фрюбек де Бургос, който почина на 11 юни 2014г. Договорът на Луизи е тригодишен и обхваща периода 2017-2020г. Понастоящем италианският маестро е главен диригент на Метрополитън опера и главен музикален директор на Операта в Цюрих.

От своя страна, Кралския театър в Мадрид обяви Пабло Херас-Касадо за главен гост-диригент. Той ще изпълнява задълженията си през следващите сезони до юли 2018г., като ще си сътрудничи с музикалния директор на „Театро Реал” Айвър Болтън и с титулярите-диригенти на хора и оркестъра на оперния театър.