„България няма политика за работа в духовната сфера”

„България няма политика за работа в духовната сфера”

Интервю с диригента акад. проф.Емил Янев

„Оздравяване може да се прави не само за КТБ, но и за културата”. Това каза в предаването „Сутрешно кафе с Геми” изтъкнатият български оркестров и хоров диригент и педагог акад.проф. Емил Янев. Той подчерта, че парите, отделени за култура, „са ужасно малко”, а 1% от БВП въобще не е достатъчен. „По-страшното е, че България няма политика за работа в духовната сфера”, споделя Янев. Според него, трябва да се засили мястото на емоционално-естетическо възпитание на учениците. Проблемът е, че хората, които извършват управлението на образователното дело, са дори под нивото на поп-музиката. По думите му, понятията „изкуство” и „култура” у нас се използват неправилно.

В ефира на Класик ФМ радио акад.проф. Емил Янев представи последната си книга „От извора”. Двуезичното издание съдържа изповеди на 11 пловдивски музиканти и е придружено с компактдиск. „За съжаление в Европа и не само там оценката за българите не е от най-позитивните, а това все пак не отговаря на истината. Т.нар. стари демокрации ценят своите светли умове и за тях издават непрестанно книги. У нас издават също, но е мъничко”, коментира именитият ни диригент. Подготвя и още една книга- „Диригентски паралели” с 24 портрета на видни български диригенти.

„Винаги дейците на науката, изкуствата и културата са били дискредитирани най-напред икономически”, обяснява диригентът пред водещия Георги Митов-Геми. „Говорят, че младите лекари искат да работят извън България, защото не ги удовлетворява това, което е тук. Същото е с дейците на музиката. Ако този процес продължи, ще трябва да внасяме музиканти от чужбина. Те ще дойдат с по-високи заплати и ще се получи конфликт с нашите музиканти”, алармира маестрото.Той смята, че българските музикални дейци работят в чужбина не само заради заплащането, но и заради „уважението към техния високо талантлив труд”. Но в навечерието на Денят на Съединението проф. Янев счита, че „спасението е общо, а не самостоятелно”.

За мястото на класическата спрямо поп-музиката в медийната среда, за нивото на българските диригенти, за успешните примери на политика в областта на културата, чуйте повече от акад.проф. Емил Янев в звуковите файлове под снимката вляво.