Започна Фестивала в Дрезден

Започна Фестивала в Дрезден

Събитието е под надслов „Пет елемента”

Поредицата от 54 концерта започна снощи /18 май/ с участието финландското мецосопрано Лили Паасикиви в съпровод на Щатскапеле Дрезден под диригентството на Еса-Пека Салонен.
Идеята на музикалния фестивал е да свърже Изтока и Запада. Петте елемента са земя, вода, огън, въздух и духовност. Причината за добавянето на пети елемент обяснява Ян Фоглер – директор на фестивала: „Първо, защото в Европа забелязваме бързото развитие на Азия и второ, за да свържем философиите на живот на нашите два континента”.
През тази година в Музикалния фестивал в Дрезден вземат участие някои от най - добрите световни оркестри: Берлинските филхармоници, Гевандхаус оркестър Лайпциг, Нюйоркската филхармония, както и хорови състави, струнни оркестри и др. В списъка на диригентите във фестивала се отличават имената на Кристоф Ешенбах, Курт Мазур, сър Саймън Ратъл и т.н. 
 На 20 май ще бъде представен балетен спектакъл, който съчетава три различни хореографии- на Джордж Баланчин, Матс Ек и Уилям Форсайт. Самият фестивал продължава до 5 юни.