Кой спечели „Опералия”- 2014?

Кой спечели „Опералия”- 2014?

Има ли българска следа?

Американка и гватемалец спечелиха тазгодишното издание на престижния конкурс „Опералия“, организиран от испанския оперен певец Пласидо Доминго. Сопраното Ракел Уилис-Сьоренсен и тенорът Марио Чанг бяха обявени на 30 август за победители и получиха сумата от 30 000 Евро, предоставена на всеки от тях. Сопраното Рейчъл Уилис-Сьоренсен бе отличена за репертоара си от Вагнер до Щраус и с приза на името на Биргит Нилсон. От своя страна, Марио Чанг бе удостоен с Наградата за сарсуела. Всяко от двете отличия възлиза на стойност 10 000 евро. На второ място в конкурса „Опералия“ бяха класирани американците Аманда Удбъри и Джошуа Гереро, като тези двама млади оперни изпълнители се сдобиха със сумата от 20 000 Евро. Третото място бе поделено между Анаис Констанс и Марианджела Сичилия при дамите, а при господата - между Джон Холидей и Андрей Немцер.

По време на 22-рото издание на конкурса „Опералия“ участваха 40 кандидати от 17 националности, като на финала останаха само 10 кандидата. Те пяха под съпровода на Оркестъра на Операта в Лос Анджелис, дирижиран от самия Пласидо Доминго. В 15-членното жури се включиха музикалният директор на оперния театър и директор на фестивалите Равиния и Синсинати Мей Джеймс Конлон, директорът на фестивала „Енеску“ Йоан Холендер, съпругата на Доминго, Марта, и други висши мениджъри на оперни театри и фестивали от целия свят.

Единственият участник, който се състезава за България, но и за Белгия, бе баритонът Иван Тирион. Той не успя да нареди името си това до това на сънародничката ни Соня Йончева, която преди 4 години спечели конкурса. Иван Тирион е роден в Брюксел в семейството на флейтистката Бистра Карафилова. Музикалното си образование получава в Белгия и продължава в Швейцария. През изминалия сезон той гастролира в операта на Лиеж и се състезава в най-престижния музикален конкурс „Кралица Елизабет“. 24-годишният баритон вече е лауреат на няколко международни отличия и има договорени ангажименти за 2015 г. с оперите в Цюрих, Швейцария и в Лос Анджелис, САЩ.