Гризачи и насекоми нападат вещите на Мария Калас

Гризачи и насекоми нападат вещите на Мария Калас

Безхаберие в Гърция

Личните вещи на Мария Калас са почти унищожени и съвсем скоро могат да се превърнат в непотребни предмети. Това става ясно от материал, публикуван в онлайн изданието “Greek Reporter“, като информацията бе потвърдена от в-к „Катимерини“ и други гръцки ежедневници. Вратите на Музея на театъра в Атина, където се намира безценната колекция на прочутата гръцка оперна певица, са затворени, а сградата буквално се руши. Плъхове, хлебарки и термити заедно с влажността в зданието са на път да погубят завинаги и експонати на други известни артисти като Мелина Меркури и Димитрис Хорн.

Музеят е уникален по рода си не само в Гърция, но и на целия Балкански полуостров. Той е разположен в сутерена на бивш дом на покойниците в Атина. Сградата е откъсната от света- компютрите не работят, телефонните линии са прекъснати, базите данни- неактивни. Фондовете на музея са изложени на сериозна опасност, а политиката за опазване на това културно наследство реално няма.

Историята на Музея на театъра в гръцката столица е основан през 1938г. от Асоциацията на драматурзите на Гърция и впоследствие е превърнат в Културен дом на община Атина. В тази културна институция се съхраняват всякакви експонати от театралния и музикалния живот на 20 век, сред които облекла, части от декори, снимки и множество лични вещи на редица изтъкнати личности. Библиотеката на музея съдържа около 25 000 тома, а архивът й съдържа от ръкописи от 18 век до плакати и програми от 19 век и 20 век . В сградата се е развивал учебен център за гръцки театър, който не функционира. Институциите в Гърция търсят решение на проблема, като са изчислили, че са нужни поне 254 000 евро на година, за да може музеят да оцелее. Тази безвъзмездна помощ от гръцкото Министерство на културата засега не може да бъде предоставена.

Изложеното дотук е в пълен контраст с плановете на Кметството на Атина за създаване на Музей на Мария Калас, който да бъде отворен през 2015г. За целта са осигурени 1 милион евро за реализацията на проекта, като част от парите са от европейските фондове. Музеят ще се помещава в къща в неокласически стил от 30-те години на миналия век в центъра на гръцката столица и ще допринесе за стимулирането на туризма в града. С какво ще бъде пълен такъв музей? Дали ще бъдат спасени вещите на Мария Калас? Въпросите очакват своите отговори.