Марчело Рота хвали Оркестъра на Класик ФМ

Марчело Рота хвали Оркестъра на Класик ФМ

„Бочели е в най-добрата си форма"

Едно от най-очакваните събития през тази година е концертът на тенора Андреа Бочели, който предстои на 31 август на стадион „Българска армия” в София. Съпроводът ще бъде осигурен от 130 музиканти от Оркестъра и Хора на Класик ФМ радио под диригентството на Марчело Рота. Братовчедът на филмовия композитор Нино Рота дирижира за първи път тези талантливи български музиканти. По думите му „акомпаниментът е живот. Това е двигателят на цялата музика. Понякога хората подценяват тежестта на съпровода, който всъщност дава цвета, заряда и духа на интерпретацията”. В програмата на предстоящия концерт ще бъдат включени както класически образци на оперното изкуство, так и неаполитански и популярни песни.

Марчело Рота изучава валдхорна при Джакомо Дзопи в Консерватория „Антонио Вивалди” в Александрия, композиция при Феличе Куаранта и оркестрово дирижиране при Игор Маркевич и Франко Ферара в Академия „Киджана”- Сиена. Стремителната му кариера го отвежда на диригентския пулт на оперни театри като „Ла Скала”- Милано, Театро Комунале ди Болоня, Арена ди Верона, Баварската Щатсопер, Дойче опер Берлин, Роял Албърт Хол- Лондон и др. Сътрудничи си с различни световни оркестри, сред които Симфоничният оркестър на RAI – Торино, Оркестърът на Италианска Швейцария, Кралския филхармоничен оркестър, Оркестърът на Болшой театър, Филхармоничният оркестър на Баден-Баден, Симфоничният оркестър на Сан Диего, Симфоничният оркестър на Сидни и т.н.. Под неговата палка са свирили музиканти като Жан-Пиер Рампал, Джеймс Голуей, Мстислав Ростропович и са пяли артисти като Ренато Брузон, Ле Нучи, Катя Ричарели, Кири те Канава и др. От 2004г. е Главен гост-диригент на Чешкия национален симфоничен оркестър.

„Познавам и работя от 20 години с Андреа Бочели. Сега той в най-добрата си форма”, казва Марчело Рота. В интервюто на Георги Митов-Геми той разкри, че „диригентската работа стана като всяка друга”, но благодарение на ентусиазма си, тази работа продължава да му харесва все повече. Какво още разказа маестро Марчело Рота /превод на Сава Славчев/ за работата си с Андреа Бочели, за филмовия композитор Нино Рота и за изхода от кризата в оперното изкуство по света, чуйте в звуковите файлове под снимката вляво. В тях ще откриете музикални моменти от репетицията на Оркестъра на Класик ФМ радио с Марчело Рота и неговата оценка от съвместната им работа. Накрая ще чуете и оригиналния поздрав на маестрото, който в качеството си на диригент на Оркестъра и Хора на Класик ФМ радио, ви кани на концерта на Андреа Бочели, „който е най-красивият от всички”.