Как звучи първата опера на Дворжак?

Как звучи първата опера на Дворжак?

Отговорът- на фестивал в Прага

Първата опера, написана от Антонин Дворжак, носи заглавието „Алфред“. Тя ще бъде представена за първи път от 1938г. насам по време на предстоящото издание на фестивала „Дворжакова Прага”. Операта, която създава 29-годишният по това време чешки композитор, не е публикувана приживе. На този спектакъл ще се състои премиерата на оригиналното немско либрето, въпреки че първото изпълнение е било на чешки език. Операта е в три действия и разказва историята на Крал Алфред Велики. Още през 1881г. увертюрата на тази творба е прозвучала по време на концерт в Прага, организиран от Асоциацията на чешките журналисти, но именно този фрагмент от оперното произведение е бил заменен с нещо друго по неизвестни причини. Откъси от операта са звучали по радио Пилзен на 8 септември 1961г. по повод 120 години от рождението на Антонин Дворжак, като изпълненията са били на солисти от Опера Пилзен в съпровод на Радиооркестъра на Пилзен под палката на Йозеф Блацки. Самият Дворжак не забравя своята първа опера – през 1875г. в операта „Ванда” той пише любовната сцена на Ванда и Славой, която наподобява любовния дует на Алвина и Харалд от първо действие на операта „Алфред”, но е транспонирана в различна тоналност.

Новата постановка ще бъде представена на 17 септември от Чешкия филхармоничен хор на Бърно и Чешкия радиосимфоничен оркестър под палката на Хейко Матиас Фьорстер в емблематичния „Рудолфинум“ - Прага. Предвижда се запис на това изпълнение, който ще бъде първият по рода си.

По думите на артистичния директор на фестивала Марек Врабец, „наш приоритет е да съхраним цялото музикално наследство на музикалния гений на Дворжак. Стремим се да излезем от обичайната рамка на добре известните му творби. Затова решихме в тазгодишното издание на фестивала да представим едно неизвестно произведение“.

В програмата на „Дворжакова Прага” са заложени изпълненията на симфониите на композитора с нечетни номера, които са поверени на ансамбъл Музика Флореа, Чешката филхармония и Симфоничния оркестър Чайковски. За почитателите на камерната музика ще бъде изнесен концерт на челиста Иржи Барта с произведения от Моцарт до Шьонберг. В дебютните серии са предвидени клавирни рецитали на младите интерпретатори Ян Лисецки, Кристина и Мишел Ноутън.

Фестивалът „Дворжакова Прага” се провежда от 8 до 22 септември 2014г.