Назначават 18-годишен в Берлинската филхармония

Назначават 18-годишен в Берлинската филхармония

От септември 2014г.

18-годишният Флориан Пихлер ще се присъедини към брас –секцията на Берлинската филхармония. Това обявиха от немската музикална институция. Той ще заеме позицията на втори тромпет през септември 2014г.„За мен е особено важно да бъде втори тромпетист“, подчертава Пихлер. „Така ще мога да се адаптирам по-добре към оркестъра и да добавя своя почерк в него. В такъв ранг оркестър като Берлинската филхармония това означава, че топката винаги ще бъде в мен т.е ще мога да се развивам“.

Флориан Пихлер е започнал своето музикално обучение на 7-годишна възраст. Той е усвоил тънкостите на австрийската традиция на духовата музика благодарение на своя преподавател Франц Тош /Franz Tösch/. Продължава образованието си във Виенската консерватория при Йохан Планк. Тийнейджърът е бил първи тромпет на Радиосимфоничния оркестър на ORF и на Филхармоничния оркестър на Грац. През 2011г. Флориан Пихлер печели първа награда от австрийския Младежки международен конкурс ”Prima la Musica”. В свободното си време обича да се занимава със спорт- футбол, ски и риболов.

От Берлинската филхармония уточниха, че Пихлер ще бъде третият най-млад оркестрант, назначаван някога в състава. През 2002г. в редиците на оркестъра попадна 17-годишният венецуелски контрабасист, възпитаник на „Ел Система“ Едиксон Руис, а историята показва, че в края на 19 век е била назначена и също толкова млада арфистка. И още една препратка назад във времето- в началото на новото хилядолетие близо половината от общо 122 оркестранти в Берлинската филхармония са били на възраст под 40 години, като 13 от тях са били 20-годишни. Средната възраст в оркестъра е била 45, която е с около 5 години по-малка, отколкото през Ерата Караян, твърдят музиканти от състава. Според артистичния директор на оркестъра сър Саймън Ратъл „това е промяната на поколенията“. Той допълва с усмивка, че е работил с младежки оркестри, чиито членове изглеждат много по-възрастни, отколкото са.