Флашмобът с Оркестъра на Класик ФМ радио бе награден

Флашмобът с Оркестъра на Класик ФМ радио бе награден

На фестивал във Велинград

Първият оркестров флашмоб в България бе отличен на Международния фестивал на музикалния филм “Николай Гяуров”, който се проведе от 8 до 11 август 2014г. във Велинград. Състезателната програма на събитието е разделена в четири категории – филми-концерти, музикални портрети, видеоклипове и репортажи от музикални събития у нас и по света. „Флашмоб Метростанция Сердика” спечели трета награда в категорията „Клипове” по време на IV-тото издание на фестивала. Самият флашмоб бе заснет от професионален тв.екип със сценарист Христо Личев и режисьори Румен Ковачев и Соня Кръстанова, а продуценти са „Кантус Фирмус” и ТВ 1. Снимките се проведоха на 26 септември 2012г. в новоизграденото по това време второ ниво на столичната метростанция. В импровизираната артистична изява взеха участие музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Григор Паликаров, които привлякоха вниманието на случайните пътници и минувачи през спирката на метрополитена. Със своето изпълнение на основната тема към филма „Мисията невъзможна” талантливите интерпретатори насочиха вниманието на аудиторията към новия концертен сезон и цикъла“Музиката на Америка”, финансиран от фондация “Америка за България”. До момента видеоклипът с първия оркестров флашмоб в България е видян над 177 800 пъти в световната мрежа за видеосподеляне Youtube. По време на Международния фестивал на музикалния филм “Николай Гяуров”, „Флашмоб Метростанция Сердика” бе излъчен в Художествената галерия на Велинград, а впоследствие и награден.

Призът за видеоклипа бе връчен от фестивалния директор Йордан Детев на церемония, проведена на площад „Николай Гяуров” в Велинград. Отличието взе Олга Бузина- програмен директор на ТВ 1, която благодари от сцената на приятелите и партньорите от „Кантус Фирмус” за организирания от тях първи по рода си оркестров флашмоб. В ефира на Класик ФМ радио тя не скри радостта и вълнението си от получаването на този приз, въпреки че кандидатурата за участие в престижния форум е била подадена в последния момент. „Флашмобът е наистина на световно ниво. Това беше и признанието на журито и оценката- просто всички ни поздравиха”, подчерта Бузина. „Флашмобът все още навлиза в България, а знаете, че в чужбина отдавна е мода, така че можем да утвърждаваме именно присъствието на класиката чрез тези модерни съвременни формати”, сподели тя. По думите й подобни видеоклипове присъстват рядко в програмните схеми на телевизионните канали в България, а по света има много повече търсения в тази посока. Олга Бузина счита, че трябва да продължи създаването на такива визуални проекти, свързани с популяризирането на класическата музика. Пред водещия на „Сутрешно кафе” Георги Митов-Геми, тя заяви намерението си да представи отново „Флашмоб Метростанция Сердика” и на други фестивали у нас и в чужбина.

Припомняме, че ТВ 1 се включи в надпреварата за призове от Международния фестивал на музикалния филм “Николай Гяуров” и в категорията „Музикални портрети” с две от изданията на предаването за култура „Анфас”, представящи незабравимия маестро Борис Карадимчев и младия виртуоз, „българския Паганини” – Марио Хосен. Първа награда в категорията „Клипове”, в която бе отличен „Флашмоб Метростанция Сердика”, взе „13 прелюдии на Клод Дебюси” по сценарий на Анжела Тошева и режисура на Моника Якимова, а на второ място бе класиран клипа „Глава ли те боли” на Радослав Бежев.

Вижте първия оркестров флашмоб в България в раздел „Видео” на този сайт!