Продава се „любовното гнездо” на Пучини

Продава се „любовното гнездо” на Пучини

Къщата близо до Лаго ди Комо

Имотът, разположен на юг от Лаго ди Комо, се продава за 400 000 Евро, пише британския вестник „Гардиън”. Триетажната къща на един от хълмовете в близост до третото най-голямо езеро в Италия изиграва главната роля в бурния и, в крайна сметка, трагичен любовен живот на Джакомо Пучини. Именно там композиторът на „Тоска” и „Бохеми” бяга с любимата си през 1886г. Просторната резиценция разполага с голям двор и по-малка пристройка, но само частично е реновирана. Това обяснява и цената, която предлагат италианските агенти на недвижими имоти, като се има предвид тежкото състояние на пазара в страната.

Къщата става част от житейската история на Джакомо Пучини, след като родената в град Лука и омъжена жена Елвира Бонтури е бременна от него. За да избегне скандала, композиторът се обръща към либретиста Фердинандо Фонтана, който пише текста за първата му опера- „Вилиси” върху сюжет от немска народна приказка от Шварцвалд. Но Фонтана се оказва и добър приятел, който да осигури отвод за Пучини. Докато отсядат заедно в един хан в края на 19 век, двамата научават, че къща в покрайнините на село Каприно Бергамаско е обявена за продан. Това е чудесното място, където Пучини може да се усамоти и да не допусне среща с ревнивия съпруг на Бонтури. В новия си дом композиторът се обзавежда с пиано, взето под наем, от което прозвучават първите ноти на втората му опера- „Едгар”. Текстът отново е дело на Фердинандо Фонтана. Новото произведение не може да се похвали с триумфа на „Вилиси”, поради което е преработено четири пъти, но и до днес остава единствената опера на Пучини, която не се поставя на сцена.

Неуспехът на „Едгар” е в пълна хармония и с неуспехите на композитора в личен план. Връзката му с Елвира Бонтури изглежда напълно възможна. Оказва се, че съпругът й, банкер от Милано, е бил непоправим женкар. През 1903г. той намира смъртта си от ръката на съпруга на поредното му завоевание. Именно тогава Елвира и Джакомо решават да заживеят заедно. Отношенията им се изострят заради ревността на Елвира, която обвинява прислужничката Дория Манфреди в незаконна връзка с Джакомо и я заплашва с убийство. Вследствие на това младото момиче се самоубива, а според аутопсията тя е била девствена. Бонтури е обвинена от семейство Манфреди за преследване и клевета, като самата Елвира е призната за виновна, но остава неосъдена. Причината е, че Пучини успява чрез преговори и изплащане на голямо обезщетение да накара Манфреди да оттеглят своя иск.