600 хористи пеят за Първата световна война

600 хористи пеят за Първата световна война

В Роял Албърт Хол

На 28 септември 2014г. в Роял Албърт Хол ще пеят в хор 600 деца на възраст от 13 до 18 години от учебните заведения в Уорчестършир, Бедфордшир, Лестършир, Лондон и Кеймбридж. Към тях ще се присъединят и младежи от хорови състави от Франция, Белгия и Германия. Този „Хор на столетието” /The Centenary Chorus/ ще се изяви в престижната зала за отбелязването на 100 години от началото на Първата световна война. Съпроводът е осигурен от Оркестър Филхармония, дирижиран от Малкълм Голдринг.

Програмата включва месата „Въоръженият човек”, написана от уелския композитор Карл Дженкинс- едно произведение, което стана част от програмата на Европейския музикален фестивал в България през 2014г. По време на тържествената вечер ще прозвучат още „Съдията” из ораторията „Животът и смъртта” от Шарл Гуно /чиято премиера се е състояла през 1885г. в Бирмингам/ и Петата симфония на Бетовен. Според управляващия директор на Оркестър Филхармония Дейвид Уелтън „това събитие ще бъде уникално и вдъхновяващо преживяване както за участниците, така и за публиката”. Снимки на фотожурналиста Майкъл Сейнт Мор Шеил ще бъдат изложени във фоайето на Роял Албърт Хол. Изложбата е озаглавена „Бойните полета, земите на мира 14-18”.

Припомняме, че младите хора, които ще участват в концерта, са обединени от проекта Sing UK на едноименната неправителствена организация. Тя предоставя възможности за развитие на музикалния талант и певческите умения и способности. Четиригодишният проект ще завърши през 2018г. с още един концерт в Роял Албърт Хол, с който ще бъде отбелязана 100 годишнината от края на Първата световна война. В тази програма ще звучат произведения на британиския композитор Боб Чилкот.