Почина Франс Брюген

Почина Франс Брюген

На 79 години

На 79 години почина една от ключовите фигури на световния музикален подиум - Франс Брюген. Флейтистът и диригент е издъхнал на 13 август в дома си в родния град Амстердам, съобщават членове на основания от него Оркестър на 18 век. Францискус Йозеф Брюген е възпитаник на Консерваторията в Амстердам, където завършва музикология, и на Консерваторията в Хага, където е изучавал флейта. На 21-годишна възраст е назначен за преподавател по блокфлейта в същия ВУЗ, а по-късно става почетен преподавател в университетите Харвард, Бъркли и др.

Брюген оставя своя значим принос към класическата музика със записите си за блокфлейта и флейта траверсо, които още през 70-те години на миналия век стават стотици и обхващат произведения от Хенри Пърсел до Франц Шуберт. Заедно с двама от изтъкнатите си ученици – Валтер ван Хауве и Кеес Боеке- правят записи на репертоар, обхващащ период от 600 години! Друга страст, с която Франс Брюген става известен, е колекционирането на оригинални инструменти, които също е използвал в множество записи. Колекцията му съдържа ексцентрични флейти, изработени в края на 17 век от слонова кост или абанос във формата на влечуги.

Музикалният свят ще запомни Франс Брюген и като личност, която мотивира съвременните композитори да пишат музика за блокфлейта и която търси неспирно още по-широк репертоар. По негова инициатива през 1964г. се ражда цикъла „Sweet” от Луи Андрисен, а през 1967г. Лучано Берио създава своите “Gesti” именно за него с думите: „Брюген е музикант, който е не просто археолог, той е голям артист”.

През 1981г. Франс Брюген изоставя флейтата и поема по пътя на дирижирането. Тогава основава и Оркестъра на 18 век, с който записва над 100 диска, като по-голямата част от записите са от участия на живо. Франс Брюген е заставал на пулта на Кралския концертгебау оркестър, където днес концертмайстор е българинът Веско Панталеев-Ешкенази. Брюген е дирижирал също Холандския камерен радиооркестър и е почетен диригент /Emeritus Conductor/ на Оркестъра от епохата на Просвещението.

Франс Брюген е носител на най-високите държавни отличия в Холандия. Европейските консерватории приемат много негови идеи и подходи в музикалното образование, както и тези на челиста Анер Билсма и на пианиста Густав Леонхард, които се предават и на следващите поколения.

Поклон пред светлата памет на Франс Брюген!