Надя Кръстева в „Силата на съдбата”

Надя Кръстева в „Силата на съдбата”

На 13 октомври- в „Концертмайсторите”

Баварската Щатсопер отвори вратите си за поредното издание на Мюнхенския оперен фестивал. Наред с премиерите на „Вилхелм Тел” от Джоакино Росини и „Орфей” от Клаудио Монтеверди, програмата включва широка гама от репертоарни представления и вокални рецитали. Новост за фестивала тази година е наличието на открито пространство за експериментална музика.

В рамките на две вечери- на 25 и 28 юли 2014г. публиката успя да се наслади на операта „Силата на съдбата” от Джузепе Верди- продукция на Баварската щатсопер, чиято премиера се състоя през декември 2013г. Главните роли са поверени на немския драматичен тенор Йонас Кауфман /Дон Алваро/ и на сопраното с немско-гръцко потекло Аня Хартерос /Доня Леонора/. Режисурата е дело на Мартин Кушей, който е и артистичен директор на Резиденц Театър в Мюнхен. В постановката участва и българското мецосопрано Надя Кръстева, на която е поверена ролята на младата циганка Прециосила. Интересът към талантливата българка от страна на австрийския режисьор не е случаен. Преди три години тя покори публиката във Виена с превъплъщението си в една модерна и непокорна Прециосила. Като една от звездите на Виенската щатсопер Надя Кръстева направи и своя първи гастрол в Парижката Гранд опера именно в постановката “Силата на съдбата”, като си партнираше на сцената с баритона Владимир Стоянов /Дон Карлос ди Варга/. Сега отзивите за спектакъла в Мюнхен тепърва предстоят, както и последната постановка – на 31 юли 2014г., с която ще бъде закрит официално сезон 2013/2014 на Баварската щатсопер. Едно е сигурно- изявите на Надя Кръстева ще продължат в „Силата на съдбата” през май 2015г. отново на тази сцена.

Преди това, на 13 октомври 2014г. в София Надя Кръстева ще открие новия сезон на цикъла „Концертмайсторите”. Тя ще се включи в този първи концерт с ария из операта „Момчил“ от Любомир Пипков, песента „Синеоката“ от Г. Златев-Черкин, но въодушевлението на публиката от нейното забележително присъствие на сцената вероятно ще доведе и до други оперни изпълнения. В концерта ще участва пианистът Людмил Ангелов, а съпроводът ще бъде на Оркестъра на Класик ФМ радио под палката на Григор Паликаров. Билети можете да запазите ТУК

През ноември 2014г. се открива още едно предизвикателство пред Надя Кръстева на сцената на Баварската Щатсопер – ролите на Мадалена и Джована в операта „Риголето” от Джузепе Верди. Възпитаничката на проф. Жасмина Костова ще се срещне на сцената с международен състав от оперни артисти, сред които малтийският тенор Джоузеф Калея /Херцога на Мантуа/, италианският баритон Франко Васало /Риголето/, полският бас Рафаел Сивек /Спарафучиле и Монтероне/, руското сопрано Екатерина Сюрина /Джилда/ и др. Гласът на Надя Кръстева ще се извиси и през новия сезон на Виенската щатсопер в шедьовъра на Пучини „Мадам Бътерфлай”, където оперната прима ще влезе в ролята на Сузуки- прислужницата на Чо-Чо Сан.

Надя Кръстева се превъплъти в образа на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе по време на тазгодишното издание на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. През 2011г. българското мецосопрано завладя вниманието на публиката и критиката във Варна именно с тази своя главна роля, както и с участието си в „Аида” от Верди. Припомнете си ТУК

За дебюта й в Лирик опера в Чикаго можете да си припомните ТУК