Осъдиха крадец на „Страдивариус”

Осъдиха крадец на „Страдивариус”

Развръзката на една история от нашия сайт

Жител на Милуоки, САЩ, който използва електрошоков пистолет за кражбата на „Страдивариус” през януари тази година, бе осъден на три и половина години затвор. През май Юнивърсал Аллах се призна за виновен за организиран грабеж, като максималното наказание в тези случаи е 10 години затвор. Благодарение на усилията на адвоката и семейството на обвиняемия, срокът на присъдата бе намален с аргумента, че пистолетът е предоставен, но лицето не е участвало в обира. Въпреки това, окръжният съдия на Милуоки Денис Морони подчерта, че 37-годишният мъж е виновен заради това, че е знаел за намерението за използване на пистолета с цел кражба на рядък инструмент.

Цигулката, която датира от около 300 години, е липсвала в продължение на девет дни, но е била открита от полицията в относително добро състояние. По думите на съдия Морони това е първата кражба на цигулка в целия окръг Милуоки, щата Уисконсин, САЩ.

Преди да бъде осъден, Юнивърсал Аллах се извини пред съда, концертмайстора и собственик на цигулката. „Планирах да променя всичко в живота си”, разкаяно заяви обвиняемият.

Концертмайсторът на Симфоничния оркестър на Милуоки Франк Алмънд заяви, че е имал късмет не само заради откриването на ценния инструмент. „Когато на 27 януари 2014г. ме нападнаха и паднах върху замръзналия тротоар, мислех, че ще съм счупил ръка или крак”, поясни той. Музикантът останал поразен, когато научил, че е бил наблюдаван, както и семейството му, от нападателите в продължение на години. За нанесените щети обвиняемият ще плати 3500 долара за пропуснати ползи, 400 долара за поправка на цигулката и 140 долара за транспортиране с линейка.

Другият обвиняем е Салах Салахадин, който се обяви за невинен през февруари. Прокурорите обаче откриха доказателства, според които той е бил „мозъкът, който е планирал мечтаната си кражба”. Лицето е осъждано за кражба на произведения на изкуствата.

Експерти посочват, че в света са останали между 600 и 650 музикални инструмента т.е половината от изработените шедьоври на Антонио Страдивари. Въпреки че могат да бъдат оценени на милиони долари, те почти никога не могат да бъдат откраднати. Причината е, че всеки инструмент е надлежно каталогизиран, което означава, че крадците трудно биха могли да го продадат на свободния пазар.

Припомнете си историята на откраднатия „Страдивариус” ТУК