Людмил Ангелов – между САЩ, Полша и България

Людмил Ангелов – между САЩ, Полша и България

В „Концертмайсторите” след наситено концертно лято

Това лято Людмил Ангелов няма да изостави световните концертни подиуми. Виртуозният български пианист ще се включи в 46-тото издание на престижния Музикален фестивал в Нюпорт, САЩ. Тази година събитието съдържа 68 концерта с 65 артисти от 18 държави, като Ангелов е единственият български музикант, който ще участва в „най-празничният от фестивалите”/„Лондон Таймс”/. На 27 юли 2014г. той ще се качи на сцената за заключителния концерт заедно със своя колега- испанският пианист Даниел дел Пино /гост на „Пиано екстраваганца”, София 2012г./ и перкусионистите Рафаел Галвес и Хуанхо Гийем. Очакванията към техния музикален проект са огромни, тъй като организаторите на фестивала вече го описаха като „несравним и безпрецедентен". В ефира на „Сутрешно кафе” Людмил Ангелов разкри, че „всички концерти са тематични, под някакво мото, било то композитор, период в музиката”. Програмата на концерта, в който ще участва той, е озаглавена „Виртуозна музика за две пиана и ударни инструменти” и включва творби от Морис Равел, Ленард Бърнстейн, Ричард Родни Бенет, както и премиерно изпълнение в САЩ на Концерт за две пиана и ударни инструменти от Николай Капустин.

Следващият важен ангажимент в творческия календар на Людмил Ангелов е с адрес Полша. Музикантът ще закрие Международният Шопенов фестивал в Душники Здруй. Това е най-старият клавирен фестивал в света, действащ без прекъсване, както и най-старият полски музикален фестивал. Неговото първо издание е проведено през 1946г. Имението на Шопен е мястото, където се срещат вече няколко поколения световноизвестни артисти и любители на музиката на полския композитор и, като цяло, на клавирното изкуство. Към фестивала е създадена фондация, която се грижи за опазване на музикалното наследство на Шопеновите фестивали, като съхранява богат архив от печатни материали, фотографии, възпоменателни медали, аудио и видео записи. Билетите за рецитала на Людмил Ангелов в рамките на 69-тия Международен Шопенов фестивал вече са изчерпани. На 9 август публиката ще чуе интерпретацията му на творби на Зарембски, Михаловски, Фридман, Мошковски и Шопен.

Българските почитатели на Людмил Ангелов ще имат възможността да го чуят в юбилейния 30-ти Фестивал „Аполония” - на 2 септември в камерен концерт с цигуларя Веско Панталеев-Ешкенази и на 5 септември – със собствен рецитал. Изявите на брилянтия български пианист с концертмайстора на Концертгебау оркестър Амстердам продължават и в предстоящото 4-то издание на „Пиано Екстраваганца”, като към тях ще се присъединят и още двама солисти от Концертгебау.

На 13 октомври 2014г. Людмил Ангелов ще открие и 12-тото издание на цикъла „Концертмайсторите”. Това е първа изява на пианиста с мецосопраното Надя Кръстева в един концерт. Людмил Ангелов ще изпълни Третият клавирен концерт на Панчо Владигеров в съпровод на Оркестъра на Класик ФМ радио под палката на Григор Паликаров. „Специфичното в този концерт е онова, което е характерно и за цялото творчество на Владигеров- перфектно владеене на пианото от най-висока класа, комбинацията на пианото с оркестъра със забележителната оркестрация на Владигеров и преди всичко много тънкото вплитане на българските интонации, българските песни и теми, които присъстват в цялото му творчество. Както той самият е казвал: „Ние сме българи и трябва музиката, която правим, да не забравя това”, коментира Ангелов. Музикантът призова концертните организатори да обръщат внимание на композициите от нашата страна, тъй като „голямата българска музика наистина си заслужава да бъде чута”. Билети за концерта можете да запазите ТУК

Още за музикалните предизвикателства на Людмил Ангелов ще научите от интервюто на Георги Митов-Геми, което ще откриете под снимката вляво.