Вянска се завръща в Исландия

Вянска се завръща в Исландия

18 години по-късно

Едно дългоочаквано завръщане- така може да се определи поемането на диригентската палка на Симфоничния оркестър на Исландия от страна на финландеца Осмо Вянска. Преди 18 години той напусна поста си на главен диригент на този оркестър, а сега отново ще се качи на пулта, но този път като главен гост-диригент. Финландският маестро, който бе награден с „Грами“ в началото на 2014г., не е прекъсвал връзката си с исландския състав. Всяка година от 1996г. до сега Вянска е дирижирал поне на един концерт. Договорът на финландския оркестров диригент започва от септември 2014г. след участието на исландските симфоници на наградите Рroms в Лондон, където ще бъдат ръководени от израелеца Илан Волков.

Музикалната кариера на Осмо Вянска не започва от диригентския пулт. На 18-годишна възраст той постъпва във Филхармоничния оркестър на Турку, където работи като кларинетист, а 6 години по-късно вече е първи кларинет във Филхармоничния оркестър на Хелзинки. Изучава изкуството на дирижирането в Академия Сибелиус, а негови съученици са били Еса- Пека Салонен и Юка-Пека Сарасте. През 1982г. Вянска печели първа награда от Международния конкурс за млади диригенти в Безансон. През 1985г. започва активната си диригентска работа. През 1996г. става главен диригент на Шотландския филхармоничен оркестър на Би Би Си, с който записва всички симфонии на Карл Нилсен. От 2003г. е главен диригент на Оркестъра на Минесота и на Симфоничния оркестър на Лахти. С последния състав има многобройни записи за шведската звукозаписна компания BIS, сред които се отличават произведения на Ян Сибелиус, посрещнати с положителни отзиви от публиката и критиката.

През следващите две години Осмо Вянска ще остане на поста „главен диригент“ на Оркестъра на Минесота, с който записва всичките симфонии на Бетовен. Американските музиканти от едноименния северен щат преживяха изключителни финансови затруднения, което ги доведе до предприемане на стачни действия. В крайна сметка, мениджърите на състава успяха да положат усилия за запазването на оркестъра.