Отново полемика в Байройт

Отново полемика в Байройт

Фестивалът започва в петък

И тази година Фестивалът в Байройт няма да бъде лишен от полемика. Подгряването е подготвено от драматурга Франк Касторф и фестивалното ръководство в лицето на Катерина Вагнер и Ева Вагнер-Паские. Точно една година след  скандалната премиера на „Пръстенът на нибелунга” се оказа, че Касторф не е заровил томахавките срещу правнучките на Рихард Вагнер. Напротив, той безжалостно ги обвини в намеса в продукцията му. „Анархията, която настъпи на сцената преди година, сега е нежелана”, коментира драматургът и директор от 1992г. до сега на Berliner Volksbühne /бившия Народен театър на Източен Берлин/. Пред седмичника „Шпигел” и ежедневника „Билд” творецът подчерта, че от ръководството на Байройт са се опитали да променят неговата провокативна сценография, създадена съвместно със сръбския си колега Александър Денич, както и да заменят брилянтния солист Мартин Винклер, който изпълнява ролята на Алберих. „Наложи се скуката”, заяви Касторф по повод коментарите за паралелите между битката за златото на нибелунга и борбите за власт върху петролните кладенци в САЩ, водени сред посредствени бандити. По думите му Байройт вече не е отворен за новаторски прочит на оперите на Вагнер, а се е превърнал във фестивал, в който цари „покорството и страха”.

Изявлението се появява броени часове преди откриването на тазгодишния Фестивал в Байройт с постановката „Танхойзер” от 2011г. Неин режисьор е Себастиан Баумгартен, който пренася действието в завод за производство на биогаз. Преди 2 години спектакълът бе шумно освиркан, а сега заглавието се нарежда в програмата на престижния фест с постановките „Летящият холандец” от Ян Филип Глогер и „Пръстенът” на Касторф. Премиери не са предвидени.

Това е последният сезон на Фестивал в Байройт, който ще бъде ръководен едновременно от правнучките на Вагнер. За следващите пет години директор на проявата ще бъде единствено Катерина Вагнер, а Ева Вагнер-Паские ще поддържа връзка с фестивала, но само като консултант. Припомняме ви, че тяхното колективно управление започна през 2008г. след оттеглянето на баща им Волфганг Вагнер, когото медиите описват като „Патриарх на Вагнеровия храм”. Тогава 38-годишната Катарина, която е дъщеря от брака на Волфганг със съпругата му Гудрун, пое артистичното ръководство и програмирането на фестивала. От своя страна, 69-годишната Ева, която е от първия му брак с Елен Дрекслер, пое административната работа. Малката сестра въведен някои новости в програмата като излъчване на галавечер от феста на открито, а от скоро и прожекции на спектакъл в киносалони из цяла Германия. Догодина Катарина Вагнер оповести, че ще направи дебюта си като самостоятелен режисьор на постановката „Тристан и Изолда”, а през 2016г. ще продължи с режисурата на нов „Парсифал”.

Фестивалът в Байройт 2014г. ще бъде посетен от множество почитатели на творчеството на Рихард Вагнер, както и от немския политически елит. Този път начело ще бъде министър-председателят на провинция Бавария Хорст Зеехофер. Очаква се и присъствието на канцлера Ангела Меркел, която традиционно посещава оперното събитие, което ще приключи в края на август.