Арво Пярт – с престижна японска награда

Арво Пярт – с престижна японска награда

Praemium Imperiale за естонеца

Естонският композитор Арво Пярт ще получи най-значимото японско отличие Praemium Imperiale, което се връчва от Асоциацията на японското изкуство. Размерът на наградата възлиза на 15 милиона йени (около 109 000 Евро). Заедно с Арво Пярт призове ще получат френският художник Мартиал Райс, италианският скулптор Джузепе Пеноне, американският архитект Стивън Хол и южноафриканският драматург Атол Фугард. Имената на избраните бяха обявени на паралелни пресконференции в пет световни града, а името на Пярт бе оповестено в Берлин от директора на Баварската щатсопер сър Питър Джонас.

За първи път отличието Praemium Imperiale е връчено преди 25 години. То се счита за еквивалент на Нобелова награда за постижения в областта на културата. Лауреатите са избират от областта на живописта, скулптурата, архитектурата, музиката и театъра/киното на базата на забележителните постижения на наградените в развитието им на международно равнище, както и приноса им към обществото. Носители на приза са били оперните певци Пласидо Доминго, Дитер Фишер-Дискау, композиторите Лучано Берио, Ленард Бърнстейн, Пиер Булез, Кшищоф Пендерецки, Алфред Шнитке, Филип Глас, музикантът Мстислав Ростропович, актрисата Джуди Денч, режисьорът Франсис Форд Копола, Кристо и Жан-Клод и др.

Арво Пярт е първият естонец, който получава отличието. Независимо от националността си, културната обусловеност и възрастта си, много хора са докоснати и повлияни от вечната красота и дълбоките духовни послания в неговата музика. Негови произведения се изпълняват не само в концертните зали. През последните десетилетия те стават част от филмови продукции, театрални и танцови постановки, както и други мултимедийни форми. През 2010г. в естонския град Лауласмаа, разположен на 35 км. от Талин, бе учреден музикален център на името на композитора., чиято цел е създаване на възможности за запазване и изследване на творческото наследство на Пярт в родината му. Сградата на центъра е кръстена на клавирната пиеса “Für Alina”, с което през 1976г. бе въведена техниката „тинтинабули“ /от латинската дума за. „малко звънче“/, въведена от композитора.

Официалната церемония по връчване на Praemium Imperiale ще се състои на 15 октомври 2014г. в Токио под патронажа на Принц Хитачи - най-малкият брат на император Акихито.